work life balance

10 Τρόποι για να Πετύχεις Ισορροπία Προσωπικής και Επαγγελματικής Ζωής

Βίκυ Πεταλίδου – 11 Ιουνίου 2024

Ακούμε συχνά τη φράση Work – Life Balance η οποία αναφέρεται στην ισορροπία μεταξύ των επαγγελματικών υποχρεώσεων και της προσωπικής ευημερίας. Περιλαμβάνει την αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου, της ενέργειας και της προσοχής ώστε να διασφαλίζεται ότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν επισκιάζουν άλλες βασικές πτυχές της ζωής, όπως η οικογένεια, η υγεία και ο ελεύθερος χρόνος.

Μπορούν όμως αλήθεια να υπάρχουν διακριτές διαχωριστικές γραμμές;

Ειδικά αν έχεις τη δική σου επιχείρηση, προσωπική και επαγγελματική ζωή μπλέκονται συνεχώς.

—————————————————————–
Είσαι έτοιμη να διαχειριστείς το στρες και να φροντίσεις την υγεία και την ευεξία σου;
Κάνε εγγραφή στο newsletter του Better Life Lab και μπες στη μεγάλη παρέα των ανθρώπων που αλλάζουν τον τρόπο ζωής τους μέσα από νέες συνήθειες και προσωπική ανάπτυξη. Έλα να ξεκινήσουμε αυτό το ταξίδι μαζί!
——————————————————————-

Όταν αυτοί οι δύο κόσμοι συγκρούονται ή βγαίνουν εκτός ισορροπίας, είναι σημαντικό να αξιολογείς την κατάσταση και να ακολουθείς ορισμένα βήματα που θα σε βοηθήσουν να ανακτήσεις την πολυπόθητη σταθερότητα:

1. Αναγνώρισε την ανισορροπία χωρίς κριτική.

Κάνε ένα reality check και δες την κατάσταση. Χρειάζεται συχνά να μιλήσεις στο τηλέφωνο για δουλειά τα σαββατοκύριακα ή σε οικογενειακές στιγμές; Μήπως προσωπικά ή οικογενειακά θέματα σε απασχολούν από την εργασία σου; Δυσκολεύεσαι να λείψεις από τη δουλειά ή ακόμη και όταν λείψεις, πάλι ασχολείσαι με επαγγελματικά θέματα; Ο Τροχός της Ζωής θα σε βοηθήσει να αποτυπώσεις την κατάσταση της ζωής σου.

2. Καθόρισε τις προτεραιότητές σου

Η αναγνώριση των προσωπικών σου αξιών θα σε βοηθήσει στον καθορισμό προτεραιοτήτων. Τι έχει πραγματικά σημασία για σένα; Είναι ο ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους σου, η επαγγελματική σου ανέλιξη, τα χρήματα; Καταγραψέ τα.

3. Έλεγξε τον χρόνο σου

Παρακολούθησε πώς ξοδεύεις τον χρόνο σου. Δημιούργησε ένα εβδομαδιαίο ημερολόγιο, σημειώνοντας τις ώρες εργασίας, τις οικογενειακές αλληλεπιδράσεις και τις προσωπικές ασχολίες. Εντόπισε μοτίβα και περιοχές όπου δεν υπάρχει ισορροπία.

4. Θέσε όρια

Η θέσπιση σαφών ορίων θα βοηθήσει πολύ. Γνωστοποίησε τις ώρες εργασίας σου στην οικογένεια και τους φίλους. Ομοίως, προστάτεψε τον προσωπικό σου χρόνο από παρεμβάσεις της εργασίας. Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις που σχετίζονται με τη δουλειά τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα.

5. Αξιολόγησε τη συναισθηματική σου ευημερία

Κάνε ένα βήμα πίσω και αφουγκράσου πως αισθάνεσαι. Νιώθεις αγχωμένος/η, εξαντλημένος/η, νιώθεις ικανοποίηση ή είναι τόσο φορτωμένο το μυαλό σου που δεν αντέχεις άλλο; Οι συναισθηματικές ενδείξεις αποκαλύπτουν την πραγματικότητα της ισορροπίας. Αναζήτησε τη βοήθεια ειδικού εάν το άγχος ή η εξουθένωση επιμένουν.

6. Αξιολόγησε τη σωματική σου υγεία

Άκου το σώμα σου το οποίο στέλνει σήματα μέσα από τους πόνους, τους πονοκεφάλους, την κόπωση ή τις διαταραχές του ύπνου. Η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή και η επαρκής ξεκούραση είναι αδιαπραγμάτευτες πρακτικές που θα συμπληρώσουν τις υπόλοιπες ενέργειες για ανάκτηση της ισορροπίας.

7. Επανεξέτασε τους επαγγελματικούς σου στόχους

Ευθυγραμμίζεται η τρέχουσα κατάσταση με τις μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες σου. Είναι αποδεκτό ότι περνάς μια δύσκολη φάση στη ζωή σου γιατί «χτίζεις τα θεμέλια» για το αύριο; Εξέτασε τις αξίες σου και δες αν και πως αυτές έχουν αλλάξει εξετάζοντας επίσης προσαρμογές ή αλλαγές καριέρας, εάν χρειάζεται.

8. Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα

Θυμήσου, η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική αλλά απαραίτητη. Προγραμμάτισε χρόνο για σένα. Στιγμές ψηφιακής αποτοξίνωσης, μοναχικότητας, χαλάρωσης, αυτοσυγκέντρωσης ή διαλογισμού, θρεπτικό φαγητό, ενυδάτωση και ύπνος. Ένας καλά φροντισμένος εαυτός αποδίδει καλύτερα τόσο τον προσωπικό όσο και τον επαγγελματικό τομέα.

9. Ζήτα υποστήριξη

«Αν θέλεις να πας γρήγορα  πήγαινε μόνος, αν θέλεις να πας μακριά πήγαινε με παρέα». Η σημασία της υποστήριξης είναι τεράστια. Ζήτα υποστήριξη από μέντορες, φίλους ή κοινότητες. Μίλα με έναν coach και μοιράσου την πραγματικότητα που βιώνεις. Μερικές φορές, μια εξωτερική προοπτική ρίχνει φως στα τυφλά σημεία.

10. Προσαρμογή και επανάληψη

Οι αλλαγές δεν γίνονται όλες μαζί. Μια τη φορά αφήνοντας μικρό διάστημα προσαρμογής είναι η καλύτερη τακτική. Εφάρμοσε την αλλαγή, επανεξέτασε πώς εξυπηρετεί το σκοπό της και προσάρμοσε ανάλογα. Θυμήσου να είσαι υποστηρικτικός/ή με τον εαυτό σου.

Η επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας δεν βασίζεται στην τελειότητα αλλά σε συνειδητές επιλογές. Το μόνο που μένει είναι να δοκιμάσουμε να τις εφαρμόσουμε.

Είμαι η Βίκυ Πεταλίδου, διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach IAPC&M, Trainer & Mentor και ένθερμη υποστηρίκτρια της προσωπικής ανάπτυξης σε όλες τις πτυχές της ζωής. Υποστηρίζω ολιστικά τις εργαζόμενες γυναίκες/ μητέρες (και όχι μόνο) να ξεπεράσουν το burnout και να φροντίσουν την υγεία και την ευεξία τους.

Ακολούθησε το Better Life Lab σε Instagram, Facebook, Linkedin.
Επικοινώνησε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές συνεργασίας.