Βίκυ Πεταλίδου – 21 Αυγούστου 2023
Μαζί με την υγεία, η ευτυχία είναι η πιο κοινή ευχή.
Για τον καθένα ευτυχία σημαίνει και κάτι διαφορετικό. Και είναι απόλυτα λογικό γιατί δεν ζητάμε όλοι οι άνθρωποι τα ίδια από τη ζωή. Για κάποιον που η οικογένεια είναι σημαντική, ευτυχία ίσως σημαίνει ένας γάμος και πολλά παιδιά. Για κάποιον άλλο αναζητά το χρήμα και την οικονομική επιφάνεια, ευτυχία θα είναι ένα ακριβό αυτοκίνητο ή ένα πολυτελές σπίτι. Για αυτόν που νιώθει σημαντική τη δημιουργικότητα και την ελευθερία έκφρασης, ευτυχία ίσως είναι μια δημιουργική δουλειά χωρίς στενά ωράρια και όρια.
Και ενώ ακούγεται τόσο απλό, τελικά δεν είναι. Όλοι αναζητάμε την ευτυχία σαν κάτι άπιαστο.
Τί χρειάζεται για να νιώσεις ευτυχισμέν@;
Ποια είναι τα συστατικά για την απόκτηση της ευτυχίας;
—————————————————————–
Γράψου στο newsletter του Better Life Lab για να λαμβάνεις χρήσιμα άρθρα, προτάσεις ευεξίας, νέα βιβλία και προσφορές!
Θυμήσου να ακολουθήσεις το Better Life Lab σε Instagram, Facebook, Linkedin.
——————————————————————-
Μέτρα τις ευλογίες σου
Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να βλέπουμε μόνο όσα δεν καταφέρνουμε και ξεχνάμε να εκτιμήσουμε όλα όσα έχουμε στη ζωή. Είναι όλα δεδομένα; Το ότι θα έχεις την υγεία σου, μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου, ένα ζεστό κρεβάτι για να κοιμάσαι, ανθρώπους κοντά σου που σε αγαπούν. Απρόσμενα γεγονότα όπως η πανδημία και οι φυσικές καταστροφές μας αποδεικνύουν περίτρανα ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο.
Για να προχωρήσεις στη διαδικασία της εξέλιξης αναζητώντας το ανώτερο ή το καλύτερο, πρώτα αξιολόγησε το πού βρίσκεσαι και τί έχεις. Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις στην επιστήμη της θετικής ψυχολογίας (M. Seligman, 1998) είναι η τεχνική της έκφρασης ευγνωμοσύνης που ενισχύει την εκτίμηση των θετικών γεγονότων της ζωής. Έτσι το άτομο αναγνωρίζει τα σημαντικά που έχει στη ζωή του και συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο.
Κάθε βράδυ πριν πας για ύπνο σκέψου και κατάγραψε τρία πράγματα που έχεις στη ζωή για τα οποία είσαι ευγνώμων. Έπειτα κατάγραψε τρία πράγματα που κατάφερες μέσα στην ημέρα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε σου φάνηκε θετικό ή ευχάριστο. Μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό. Δεν έχει σημασία. Κατάγραψέ το. Σκέψου γιατί συνέβησαν και πώς συνέβαλες εσύ για να συμβούν.
Φέρε ισορροπία στη ζωή σου
Προσωπική ζωή, οικογένεια, φιλικές σχέσεις, υγεία, ευεξία, αγάπη, σχέσεις, καριέρα, χρήματα, διασκέδαση, τρόπος ζωής, προσωπικός χρόνος, προσωπική ανάπτυξη, περιβάλλον διαβίωσης, παραγωγικότητα. Όλες είναι πλευρές της ζωής πάνω στις οποίες ακροβατεί η ισορροπία μας.
Αν κάποια από τα παραπάνω δεν πάνε καλά τότε αυτά τραβάνε προς τα κάτω και τα υπόλοιπα. Αναρωτήσου και βαθμολόγησε πόσο ικανοποιημέν@ είσαι από κάθε τομέα της ζωής σου; Πώς θα ήθελες να ζεις και να νιώθεις γι’αυτά που τώρα δεν σε ικανοποιούν;
Δούλεψε με έναν/ μια coach για να βρεις τις επιλογές σου και να καταφέρεις να ισορροπήσεις τις πλευρές της ζωής σου. Η ευτυχία κρύβεται στα μικρά και τα καθημερινά και όλα αυτά συνθέτουν ολόκληρη τη ζωή σου.
Αναγνώρισε τις αξίες σου
Η αναγνώριση των αξιών αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο βήμα στο δρόμο προς την ευτυχία. Οι αξίες σου είναι τα πράγματα που είναι σημαντικά για σένα, αυτά βάσει των οποίων πορεύεσαι στη ζωή και αποτελούν θεμέλιο του χαρακτήρα σου.
Όταν οι επιλογές σου στη ζωή ευθυγραμμίζονται με τις αξίες σου νιώθεις ευτυχισμέν@, νιώθεις πως όλα πάνε καλά. Όταν επιλέγεις καταστάσεις που έρχονται σε κόντρα με τις αξίες σου τότε νιώθεις φόβο, ανασφάλεια, απογοήτευση. Ή για να το πούμε διαφορετικά, στις περιπτώσεις που δυσκολεύεσαι να πάρεις μια απόφαση είναι γιατί η κατάσταση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις κάπως έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες σου.
Όταν ξέρεις ποια πράγματα είναι σημαντικά για σένα, οι επιλογές σου είναι τέτοιες που σου δίνουν ικανοποίηση και σε κάνουν ευτυχισμέν@.
Σκέψου θετικά
Η ευτυχία μας είναι συνδεδεμένη με τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Σύμφωνα με μελέτες το 80-90% των σκέψεών μας είναι αρνητικές. «Ο νους είναι ένα εξαιρετικό όργανο όταν το χρησιμοποιείς σωστά. Όταν το χρησιμοποιείς με λάθος τρόπο, τότε γίνεται καταστροφικός» γράφει ο Eckhart Tolle στο βιβλίο του «Η δύναμη του Τώρα».
Τί θα γίνει αν προσπαθήσεις να σκεφτείς θετικά;
Και δεν λέω ξαφνικά να γίνεις απαθείς σε αυτά που συμβαίνουν γύρω σου και να χασκογελάς χαζά. Λέω απλά να προσπαθήσεις να δεις αν η δυσκολία που αντιμετωπίζεις έχει κάτι καλό να σου διδάξει, αν μέσα από αυτή βγαίνει κάτι θετικό. Όταν παραπονιέσαι για τα πάντα, τί λένε ή τί κάνουν οι άλλοι, για την κατάσταση της ζωής σου, ακόμη και για τον καιρό, φορτίζεσαι αρνητικά.
«Δεν πήρα την προαγωγή…» – Μήπως είναι τελικά μια ευκαιρία για καλύτερη οργάνωση της δουλειάς σου ή ευκαιρία για εκπαίδευση;
«Οι σχέσεις μου δεν κρατάνε πολύ…» – Ίσως είναι ένα μήνυμα να δουλέψεις με τον εαυτό σου και τα θέλω σου.
Πίσω από κάθε δυσκολία υπάρχει ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη.
Μην προκαταβάλλεις τα αποτελέσματα. Αντί να πεις: «Ο καιρός είναι χάλια, πολύς αέρας, πάει καταστράφηκαν οι διακοπές μας» πες «Όλα καλά θα πάνε. Θα βλέπουμε τον καιρό μέρα με τη μέρα και θα φτιάχνουμε το πρόγραμμά μας!»
Αν τα σκέφτεσαι όλα αρνητικά, θα βλέπεις μόνο τα αρνητικά.
Διαχειρίσου το στρες σου
Οι ρυθμοί της ζωής ειδικά στα αστικά κέντρα είναι τέτοιοι που μας φορτώνουν με άγχος να τα προλάβουμε όλα. Δουλειά, σπίτι, υποχρεώσεις, εκπαίδευση, φροντίδα των άλλων, φροντίδα του εαυτού, όλα συναγωνίζονται στη σημαντικότητα και όλα πρέπει να γίνουν τώρα.
Είναι αλήθεια όλα εξίσου σημαντικά; Πώς μπορείς να μειώσεις το στρες και να αυξήσεις την παραγωγικότητά σου;
Κάνε το εξής:
Κάνε μια λίστα όλων όσων έχεις να κάνεις μέσα στη μέρα. Έπειτα χώρισε τις εργασίες σύμφωνα με τη σπουδαιότητά τους.
Ο 34ος πρόεδρος των Η.Π.Α. D. Eisenhower πριν γίνει πρόεδρος υπηρέτησε ως Στρατηγός στον αμερικάνικο στρατό και ως ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Έπρεπε να παίρνει καθημερινά δύσκολες αποφάσεις οπότε εφηύρε ένα σύστημα ιεράρχησης σύμφωνα με το πόσο σημαντικό και επείγον είναι κάτι.
Μικρά tips για τη δημιουργία της δικής σου λίστας:
- Περιόρισε τη λίστα σου έως 8 εργασίες ανά ενότητα
- Ο στόχος δεν είναι η καταγραφή αλλά η ολοκλήρωση περισσότερων εργασιών
- Κράτα μια λίστα για όλες τις δουλειές, προσωπικές και επαγγελματικές
- Κάνε την καταγραφή νωρίς το πρωί ή το προηγούμενο βράδυ στο journaling
Ενίσχυσε την αυτοφροντίδα σου
Παράλληλα με τη διαχείριση του στρες που και αυτό είναι κομμάτι της αυτοφροντίδας μας, χρειάζεται να δώσουμε προσοχή και σε άλλους τομείς της ευεξίας μας όπως η διατροφή, η άσκηση, ο ύπνος, η ποιότητα των σχέσεων, το εργασιακό περιβάλλον, η πνευματικότητα, ο προσωπικός χρόνος και άλλα.
Με τη βοήθεια ενός Health & Wellness Coach υιοθέτησε νέες υγιεινές συνήθειες που εν τέλει θα σε οδηγήσουν στην αυτοβελτίωση. Δεν χρειάζονται υπερβολές! Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Σημασία έχει η βιωσιμότητα κάθε αλλαγής. Ποια μικρή νέα συνήθεια θα φέρει βελτίωση στη ζωή σου; Ακολούθησε τη λογική της προσθήκης μιας υγιεινής συνήθειας αντί της αφαίρεσης μιας υπάρχουσας. Όσο πιο πολλές υγιεινές συνήθειες βάζω στη ζωή μου τόσο λιγότερος χώρος θα μένει για τις «ανθυγιεινές».
Ξεκινώντας από τη διατροφή, πρόσθεσε ένα τσάι το πρωί αντί για έναν καφέ ή έναν ντεκαφεινέ αντί για έναν κανονικό. Πρόσθεσε ένα φρούτο, φρόντισε να πίνεις μισό λίτρο νερό ανά τρίωρο, όρισε ποια μέρα την εβδομάδα θα φας γλυκό.
Βάλε στο πρόγραμμά σου την καθημερινή άσκηση. Προγραμμάτισέ τη ως ραντεβού στο ημερολόγιό σου όπως θα έκανες για τον οδοντίατρο ή το κομμωτήριο. Ακόμη και τις μέρες που το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» κάνε λίγους κοιλιακούς ή μερικά squats. Θυμήσου, το λίγο είναι καλύτερο από το καθόλου.
Βάλε ως προτεραιότητα τον ύπνο σου. Μια καλή μέρα ξεκινάει από το προηγούμενο βράδυ. Όρισε πόσο χρόνο θα δεις Netflix ή θα χαζέψεις στα social και τήρησέ το γιατί η ξεκούρασή σου είναι πιο σημαντική.
Βάλε όρια σε ανθρώπους ή καταστάσεις που σε ενοχλούν αντί να υπομένεις κάτι που σε ενοχλεί. Πες όχι σε κάτι που δεν θέλεις αντί να λες πάντα ναι για να ευχαριστείς τους άλλους.
Κράτα κοντά σου θετικούς ανθρώπους και απόφυγε αυτούς που έχουν να πουν μόνο αρνητικά, κατηγορούν ή δημιουργούν ενοχές.
Φρόντισε τη σχέση σου με την οικογένειά σου και διατήρησε ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική σου ζωή. Κράτα ημερολόγιο.
Άδειασε το μυαλό σου στο χαρτί, γράψε τις ευλογίες σου, τί πήγε καλά μέσα στη μέρα και τί έχεις να κάνεις την επόμενη.
Μείνε 10’ με τον εαυτό σου, ανάσανε βαθιά και ολοκλήρωσε τον κύκλο της αναπνοής σε 4-7-8 χρόνους (εισπνοή σε 4 χρόνους, κρατάς την ανάσα σου για 7 χρόνους, εκπνοή σε 8 χρόνους). Πες στον εαυτό σου λόγια αγάπης και κατανόησης όπως θα έκανες και σε ένα φίλο ή μια φίλη σου.
Η λίστα με τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την αυτοφροντίδα μας και να νιώσουμε πληρότητα και ευτυχία είναι μεγάλη. Ξεκίνα αναγνωρίζοντας την παρούσα κατάσταση, το που βρίσκεσαι στο τώρα και πού θέλεις να πας. Ζήτα την υποστήριξη ενός ειδικού που θα σε συντροφεύσει σε αυτό το ταξίδι. Όλα είναι εφικτά αρκεί να το θέλεις πολύ!
Η Βίκυ Πεταλίδου είναι διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach (APC) IAPC&M, Whole Person Health & Detoxification Specialist ΙΙΝ, Εκπ. Personal Trainer Nutrition Coach, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων.