Θετική ψυχολογία

Η θετική ψυχολογία είναι ένα σχετικά νέο πεδίο της ψυχολογίας που ιδρύθηκε το 1998 από τον Martin SeligmanΕίναι η επιστημονική μελέτη και εφαρμογή των θετικών συναισθημάτων και χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.

Απαντάει στην ερώτηση «Τί είναι αυτό που κάνει τη ζωή να αξίζει;» και στοχεύει στη ανάπτυξη της λειτουργικότητας και της ευεξίας του ατόμου.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η επιστήμη της ψυχολογίας επικεντρώθηκε στη θεραπεία και την αποκατάσταση των ψυχικών διαταραχών που περιγράφονταν με όρους όπως σύνδρομο, σύμπτωμα ή ασθένεια. Η θετική ψυχολογία αποτελεί ουσιαστικά τη στροφή της επιστήμης της ψυχολογίας από τη μελέτη των διαταραχών και των προβλημάτων του ατόμου στη μελέτη των ικανοτήτων και των θετικών του χαρακτηριστικών. Εστιάζει στα θετικά ατομικά γνωρίσματα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων που προκύπτουν όταν η ζωή είναι λιμνάζουσα, χωρίς νόημα και σκοπό.

Σε ατομικό επίπεδο η θετική ψυχολογία εξετάζει τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας όπως η ικανότητα για αγάπη, η αισθητική ευαισθησία, το θάρρος, η επιμονή, η συγχώρεση, η αυθεντικότητα, η σοφία, η πνευματικότητα, το ταλέντο.

Σε ομαδικό επίπεδο εμπλέκει τις κοινωνικές αρετές που κάνουν το άτομο να είναι καλύτερος πολίτης όπως η κοινωνική ευθύνη, ο αλτρουισμός, η ευγένεια, η προστασία, η αίσθηση του μέτρου, το εργασιακό ήθος.

Σύμφωνα με τη θετική ψυχολογία ο άνθρωπος μπορεί να αναπτυχθεί και να ευημερήσει δίνοντας θετικό νόημα στη ζωή του.

Οι παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας στοχεύουν να δημιουργήσουν στο άτομο θετικά συναισθήματα και χρησιμοποιούνται ευρέως στις συνεδρίες coaching.

Shopping Cart