Work related stress

Εργασιακό Στρες – Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;

Βίκυ Πεταλίδου – 18 Απριλίου 2024

Το εργασιακό στρες είναι ένα κοινό φαινόμενο που βιώνουν τα άτομα σε διάφορα επαγγελματικά περιβάλλοντα. Εμφανίζεται όταν οι απαιτήσεις της εργασίας υπερβαίνουν την ικανότητα του ατόμου να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά. Το εργασιακό στρες μπορεί να επιβαρύνει την ευεξία μας αλλά υπάρχουν πρακτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να το διαχειριστούμε αποτελεσματικά.

—————————————————————–
Είσαι έτοιμος να ξεκλειδώσεις το δυναμικό σου και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου;
Κάνε εγγραφή στο newsletter του Better Life Lab και μπες στη μεγάλη παρέα των ανθρώπων που αγκαλιάζουν την αλλαγή μέσα από την προσωπική ανάπτυξη, την ισορροπία και την ευεξία!
——————————————————————-

Ποιές είναι οι αιτίες που το προκαλούν;

  • Υψηλές απαιτήσεις: Ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, οι αυστηρές προθεσμίες και οι πολλές ώρες εργασίας μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος.
  • Έλλειψη ελέγχου: Αίσθημα αδυναμίας ή ανικανότητας να επηρεάσουμε τις εργασιακές αποφάσεις.
  • Κακή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής: Όταν η εργασία παρεμβαίνει στον προσωπικό χρόνο.
  • Σύγκρουση και αβεβαιότητα: Οι συγκρούσεις στο χώρο εργασίας, οι οργανωτικές αλλαγές και η εργασιακή ανασφάλεια συμβάλλουν στη δημιουργία στρες.

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

  • Σωματικά: Πονοκέφαλοι, πόνοι στον αυχένα και στην πλάτη, κόπωση, μυϊκή ένταση, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, στομαχόπονος, διαταραχές του ύπνου κ.α.
  • Συναισθηματικά: Ανησυχία, ευερεθιστότητα, επιθετικότητα, αϋπνία, εναλλαγές της διάθεσης κ.α.
  • Διανοητικά: Δυσκολία στη συγκέντρωση, κενά μνήμης, μειωμένη ικανότητα λήψης αποφάσεων κ.α.

Τρόποι αντιμετώπισης

Επίγνωση – Αποτελεί το πρώτο βήμα. Δώσε προσοχή στο πώς το εργασιακό στρες σε επηρεάζει σωματικά, συναισθηματικά και διανοητικά. Αναγνώρισε έγκαιρα τα σημάδια, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η μυϊκή ένταση ή οι αρνητικές σκέψεις. Κατάγραψε τους στρεσογόνους παράγοντες καθώς ο εντοπισμός τους θα σε βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Αποτελεσματική επικοινωνία – Συζήτησε με τους ανώτερούς σου το θέμα που αντιμετωπίζεις. Μην βγάζεις το συμπέρασμα ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς να έχεις δώσει την ευκαιρία να συζητήσεις, να προτείνεις και να ακούσεις την άλλη πλευρά.

Διαχείριση χρόνου – Θέσε ρεαλιστικούς στόχους και ιεράρχησε τις εργασίες σου ανάλογα με το πόσο σημαντικές και επείγουσες είναι. Όρισε ρεαλιστικές προθεσμίες. Διαχώρισε τα μεγάλα έργα σε μικρότερα, διαχειρίσιμα βήματα. Απόφυγε τις υπερβολικές δεσμεύσεις – μάθε να λές όχι όταν χρειάζεται. Η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου μειώνει το άγχος.

Θέσπιση ορίων – Καθόρισε με σαφήνεια τις ώρες εργασίας και τον προσωπικό σου χρόνο. Απόφυγε να ελέγχεις τα email της εργασίας εκτός ωραρίου. Ασχολήσου με δραστηριότητες εκτός εργασίας που σε ευχαριστούν. Είτε πρόκειται για άσκηση, χόμπι ή το να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, η ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή είναι ζωτικής σημασίας.

Αυτοφροντίδα – Είναι απαραίτητη για τη σωματική και την ψυχική σου υγεία. Δώσε προτεραιότητα στην ευεξία σου μέσα από επαρκή ξεκούραση, σωστή διατροφή και άσκηση.

Επαναφόρτιση – Ακόμα και κατά τη διάρκεια των πολυάσχολων ημερών, αφιέρωσε λίγα λεπτά για αποφόρτιση. Απομακρύνσου από τις εργασίες, ανάπνευσε βαθιά ή άκουσε ένα ενδιαφέρον podcast και επίτρεψε στον εαυτό σου να επαναφορτιστεί. Η επαναφόρτιση βοηθά στην πρόληψη της επαγγελματικής εξουθένωσης που προκαλείται από το χρόνιο εργασιακό στρες.

Αναζήτηση βοήθειαςΖήτα βοήθεια από ειδικούς που θα σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το στρες που βιώνεις εφαρμόζοντας τα κατάλληλα εργαλεία.

Θυμήσου! Η αναγνώριση του εργασιακού στρες και η αναζήτηση προληπτικών λύσεων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη συνολική ευεξία και την ικανοποίηση από την εργασία.

Είμαι η Βίκυ Πεταλίδου είναι διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach IAPC&M, Trainer & Mentor.

Ακολούθησε το Better Life Lab σε Instagram, Facebook, Linkedin.
Επικοινώνησε για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις επιλογές συνεργασίας.