Βίκυ Πεταλίδου – 19 Μαϊου 2023
Η λέξη “Υγεία” και η ευρύτερη έννοιά της βρίσκεται ψηλά στη συνείδηση του λαού μας. Έρχεται πρώτη σε κάθε ευχή γιορτών, γενεθλίων ή επετείων, στον ερχομό μιας νέας ζωής, στους γάμους, σε κάθε “γεια μας» γύρω από ένα τραπέζι. Είναι το πρώτο και σημαντικό αγαθό που ευχόμαστε να έχουμε όλοι.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ψυχική υγεία ορίζεται ως «η κατάσταση ευεξίας όπου κάθε άτομο αντιμετωπίζει με επιτυχία τα προβλήματα της ζωής, μπορεί να εργαστεί παραγωγικά και να συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό του περιβάλλον και όχι απλά η απουσία ενός προβλήματος ή μιας διαταραχής».
Η υγεία μας, σωματική και ψυχική, είναι απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης ζωής.
—————————————————————–
Γράψου στο newsletter του Better Life Lab για να λαμβάνεις χρήσιμα άρθρα, προτάσεις ευεξίας, νέα βιβλία και προσφορές!
Θυμήσου να ακολουθήσεις το Better Life Lab σε Instagram, Facebook, Linkedin.
——————————————————————-
Όταν είμαστε σωματικά υγιείς είμαστε λειτουργικοί, παραγωγικοί, νιώθουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Στην αντίθετη περίπτωση νιώθουμε ευάλωτοι, τρωτοί, χάνουμε τη λειτουργικότητά μας.
Θα έλεγε λοιπόν κάποιος ότι η ψυχική υγεία εξαρτάται από παράγοντες όπως:
- Η σωματική υγεία
- Η αυτοεκτίμηση
- Η ποιότητα των σχέσεων
- Η δυνατότητα εργασίας και προσφοράς
- Το κοινωνικό περιβάλλον
Τι γίνεται όμως όταν οι ρυθμοί της καθημερινότητας, η οικονομική κατάσταση ή η κοινωνική απομόνωση (τον καιρό της πανδημίας) μας υποβάλλουν σε παρατεταμένη κατάσταση στρες;
Σύμφωνα με έρευνα, το ποσοστό διαγνωσμένης κατάθλιψης στον πληθυσμό επί ένα τουλάχιστον μήνα το 2008 έφτανε το 3,3% ενώ το 2013 το ποσοστό τετραπλασιάστηκε φτάνοντας στο 12,3%. Σύμφωνα με έρευνα του 2021 σχετικά με το στρες, 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα του στρες και ένα 27% ότι το στρες που βιώνουν έχει επηρεάσει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Ο όρος burnout ακούγεται πια όλο και συχνότερα και περιγράφει μια κατάσταση σωματικής και ψυχολογικής εξουθένωσης που προκύπτει από τη μακρόχρονη υποβολή του οργανισμού σε στρεσογόνες καταστάσεις.
Καταστάσεις όπως οι οικονομικές δυσκολίες, η έλλειψη υποστηρικτικών σχέσεων, οι πολλαπλές καθημερινές υποχρεώσεις, η έλλειψη αυτοφροντίδας ή προσωπικής ανάπτυξης, η εργασιακή αβεβαιότητα, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας, η παρενόχληση οποιασδήποτε μορφής, η έλλειψη άντλησης ικανοποίησης ή επιλογές που έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες μας, μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχή της ψυχικής υγείας.
Η εκδήλωση της διαταραχής αυτής μεταφράζεται σε συμπτώματα όπως χρόνια κούραση, έλλειψη ενέργειας, δυσκολία συγκέντρωσης, έντονες εναλλαγές έκφρασης συναισθημάτων, αρνητικότητα ή κυνισμό έως και συναισθήματα παραίτησης.
Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι η ψυχική υγεία αφορά όλους και δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού.
Ευτυχώς η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για προστασία της υγείας και της ευεξίας του ατόμου, για ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή, για αυτοεκτίμηση και αυτοφροντίδα.
Με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Ψυχική Υγεία, σου δίνω μερικά tips που θα σε βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες.
- Κατηγοριοποίησε τις εργασίες της εβδομάδας βάσει προτεραιότητας π.χ. deadine, σημαντικότητα
- Οργάνωσε το χώρο σου και ξεφορτώσου ότι δεν χρειάζεσαι
- Φρόντισε να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα από ότι κάνεις κάθε 1,5 ώρα
- Μάθε να αντιλαμβάνεσαι και να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου
- Μίλα σε κάποιον που εμπιστεύεσαι ή ζήτα βοήθεια από κάποιον ειδικό για να φέρεις βιώσιμες αλλαγές στη ζωή σου
- Έλα σε επαφή με τη φύση ακόμη κι αν αυτό είναι το κοντινό πάρκο
- Ενίσχυσε την αυτοφροντίδα σου και βάλε την αυτοβελτίωση στη ζωή σου
- Τρώγε θρεπτικό, υγιεινό φαγητό γιατί αυτό αξίζει το σώμα σου κάνοντας προετοιμασία των γευμάτων της οικογένειας
- Βάλε την άσκηση στη ζωή σου μέσω της οποίας αυξάνονται τα επίπεδα ενδορφινών και σεροτονίνης στον εγκέφαλο που συμβάλλουν στην καλή διάθεση και δρουν κατευναστικά στο άγχος
Η ψυχική μας υγεία είναι ανεκτίμητη και ως τέτοια οφείλουμε να την αντιμετωπίζουμε. Κάνε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα. Δεν είναι εγωιστικό, είναι ένδειξη ωριμότητας.
Η Βίκυ Πεταλίδου είναι διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach (APC) IAPC&M, Whole Person Health & Detoxification Specialist ΙΙΝ, Personal Trainer Nutrition Coach, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων.