holiday balance

Πώς να πετύχεις προσωπική ισορροπία στις γιορτές

by Vicky Petalidou – Life, Health & Wellness Coach

Οι γιορτές, πέρα από τη χαρά των δέντρων, των φώτων και των δώρων κρύβουν και μια μελαγχολία.
Σκεφτόμαστε το χρόνο που πέρασε και τον αφήσαμε ανεκμετάλλευτο.
Σκεφτόμαστε αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πια κοντά μας ή ανθρώπους που καλούνται να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις.
Και μετά καταπιανόμαστε με τη φροντίδα της οικογένειας, του σπιτιού, των δώρων, των γλυκών, του εορταστικού τραπεζιού.
Φροντίζουμε τους αγαπημένους μας, φροντίζουμε τους καλεσμένους μας αλλά συνήθως ξεχνάμε να φροντίσουμε εμάς.

Μπορούμε να κάνουμε απλά πράγματα για την αυτο-φροντίδα, την υγεία (σωματική και ψυχική) και την ευεξία μας.

Δοκίμασε τα παρακάτω:

Βγες μια βόλτα για περπάτημα
Δεν χρειάζεται να πας μακριά. Βάλε τα αθλητικά σου και βγες στη γειτονιά. Στόχος της πρώτης μέρας 500 μ. Στόχος της δεύτερης λίγο παραπάνω. Κάθε φορά και λίγο περισσότερο. Άσε το μυαλό σου να αδειάσει, πάρε βαθιές ανάσες, παρατήρησε τις εικόνες που σίγουρα μέσα από το αυτοκίνητο δεν έχεις προσέξει.

Βρες χρόνο για προσωπική φροντίδα
Αφιέρωσε μια ώρα τώρα και θα σε ευγνωμονείς αργότερα. Ένα μασάζ για να διώξει την ένταση, ένα ζεστό μπάνιο, μια μάσκα ομορφιάς ή μια περιποίηση μαλλιών θα σου δώσουν ευεξία και θα λειτουργήσουν ως ανταμοιβή. 

Κάνε 10 λεπτά διαλογισμό
Αφιέρωσε 10 λεπτά και επικεντρώσου στην αναπνοή σου, στο εδώ και τώρα. Άδειασε το μυαλό σου και γέμισε ηρεμία και πραότητα. Στο ιντερνετ θα βρεις καθοδήγηση και αρκετούς διαλογισμούς δωρεάν.

Κάνε δηλώσεις επιβεβαίωσης
Χρησιμοποίησε μικρές, επιβεβαιωτικές δηλώσεις σε παρόντα χρόνο για να πεις στον εαυτό σου “Άξίζω”, “Δίνω τον καλύτερό μου εαυτό”, “Με αγαπώ”, “Τα συναισθήματά μου έχουν σημασία” ή όποια άλλη φράση έχει σημασία για σένα.

Κοιμήσου λίγο παραπάνω
Για να φορτίσει καλά και να ξεκουραστεί ο οργανισμός χρειάζεται 7-8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Διαμόρφωσε το πρόγραμμά σου και δώσε στον εαυτό σου αυτό που χρειάζεται. Ειδικά τις ημέρες της αργίας επιβράβευσε τον εαυτό σου με 1 ώρα ύπνο παραπάνω.

Μαγείρεψε ένα θρεπτικό γεύμα
Θρέψε σωστά το σώμα σου. Μόνο αυτό έχεις. Βάλε στη διατροφή σου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, αυγά και φρόντισε να ακολουθείς ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο.

Κράτα ισορροπία στο φαγητό
Δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς τις λιχουδιές του εορταστικού τραπεζιού. Χρειάζεται όμως να έχεις συνείδηση στο τί τρως. Επειδή έφαγες ένα μελομακάρονο δεν καταστράφηκε η διατροφή άρα “ας φάω άλλα 5”. Το παν είναι η ισορροπία. Και αν το παρακάνω το μεσημέρι, επιλέγω το βράδυ να φάω κάτι ελαφρύ για να γλιτώσω τις θερμίδες.

Κάνε προγραμματισμό
Ετοίμασε από νωρίτερα φαγητά που μπορούν να καταψυχθούν και να ψηθούν την τελευταία στιγμή. Κόψε σαλάτες και πρόσθεσε το dressing λίγο πριν το σερβίρισμα. Ή αν οι καλεσμένοι σου είναι η στενή οικογένεια, μπορείς να ζητήσεις να μαγειρέψουν κάτι και να φέρουν στο οικογενειακό τραπέζι.

Μοίρασε αρμοδιότητες
Δεν χρειάζεται να τα αναλάβεις όλα εσύ. Μοίρασε αρμοδιότητες στα υπόλοιπα άτομα του σπιτιού και αν μένεις μόν@ ζήτησε από τους καλεσμένους σου να αναλάβουν κάτι που θα σε διευκόλυνε.

Θέσε τα όριά σου
Όλοι έχουμε κάποιον συγγενή που στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κάνει αδιάκριτες ερωτήσεις για την προσωπική μας ζωή ή για την υγεία μας. Είναι σημαντικό να θέσουμε τα όριά μας δηλώνοντας “Αυτό είναι ένα προσωπικό θέμα και δεν θα ήθελα να το συζητήσω.”

Κάνε coaching
Πολλές φορές είναι δύσκολο το μοίρασμα αρμοδιοτήτων, η αυτοφροντίδα ή η θέσπιση ορίων για αρκετούς ανθρώπους. Ένας Life Coach θα σε βοηθήσει να ενδυναμώσεις τον εαυτό σου, να συνειδητοποιήσεις την αξία σου και να θέσεις τα βήματα για να κρατήσεις την υπόσχεση στον εαυτό σου. Ο Τροχός της Ζωής είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να ανακαλύψεις αν έχεις ισορροπία στη ζωή σου ή αν κάποιοι τομείς χρειάζονται περισσότερη φροντίδα. Με τον Τροχό συνειδητοποιείς πώς αλλάζουν οι ανάγκες σου με το χρόνο και ποιά σημεία πρέπει να φροντίσεις περισσότερο.

Κατέβασε τον Τροχό της Ζωής εδώ και ακολούθησε τις οδηγίες για τη συμπλήρωσή του.

Οι αρχαίοι έλεγαν “Παν μέτρον άριστον” και είναι γεγονός ότι η ισορροπία είναι πολύ σημαντική στη ζωή.
Φρόντισε, ένα βήμα τη φορά, να τη φέρεις στη ζωή σου!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart