Πώς το πράσινο τσάι σε βοηθάει να κάψεις λίπος

Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα από τα υγιεινότερα ροφήματα καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ωφελούν την υγεία. Περιέχει καφεϊνη και EGCG που βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και τη διάσπαση του λίπους.

Οι περισσότερες μελέτες για την απώλεια βάρους επικεντρώνονται στα συμπληρώματα και όχι στο ρόφημα.

Ένα από τα συστατικά του πράσινου τσαγιού είναι η καφεϊνη. Ένα φλυτζάνι πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεϊνη (24-40mg) σε σχέση με ένα φλυτζάνι καφέ (100-200mg).

Η καφεϊνη είναι γνωστός διεγέρτης και έχει αποδεχτεί ότι βοηθάει στην καύση του λίπους. Δεν είναι τυχαίο που οι πλειοψηφία των προϊόντων αδυνατίσματος περιέχουν καφεϊνη.

Το πράσινο τσάι από την άλλη ξεχωρίζει για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός φλυτζανιού πράσινου τσαγιού αυξάνει το ποσό των αντιοξειδωτικών στο αίμα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά λέγονται κατεχίνες και προστατεύουν έναντι του καρκίνου. Η σημαντικότερη αυτών είναι η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) που ενισχύει τον μεταβολισμό δίνοντας 7380mg/ 100g αποξηραμένων φύλλων. Μικρότερες ποσότητες EGCG βρίσκονται στο φλοιό του μήλου, τα δαμάσκηνα, τα κρεμμύδια, τα φουντούκια, τα πεκάν και τη σκόνη χαρουπιών (109mg/ 100g).

Παρόλο που το πράσινο τσάι αυξάνει τα επίπεδα των αντιοξειδωτικών, οι περισσότερες μελέτες εξετάζουν τα οφέλη του εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού, μια συμπυκνωμένη πηγή κατεχινών.

Για να διασπαστεί το λίπος, το σώμα πρέπει να διασπάσει τα κύτταρα του λίπους και να τα στείλει στην κυκλοφορία του αίματος.  Τα συστατικά του πράσινου τσαγιού βοηθούν αυτή τη διαδικασία μέσω της ενεργοποίησης λιποδιαλυτών ορμονών όπως η νορεπινεφρίνη. Η EGCG μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή ενός ενζύμου που διασπά την ορμόνη νορεπινεφρίνη. Όταν το ένζυμο αναστέλλεται, η ποσότητα της νορεπινεφρίνης αυξάνεται ενισχύοντας τη λιποδιάλυση.

Έχει επίσης σημειωθεί σε μελέτες ότι η ενίσχυση της λιποδιάλυσης μέσω της παραπάνω διεργασίας γίνεται τόσο μέσω της άσκησης όσο και κατά την ξεκούραση καθώς τα συμπληρώματα με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού λειτουργούν ενισχυτικά. Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα αποτελέσματα ποικίλουν ανάλογα τον οργανισμό.

Τα αποτελέσματα δείχνουν αύξηση του μεταβολικού ρυθμού και συνεισφορά σε κάποια καύση λίπους, δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για απώλεια βάρους λόγω της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού. Στις μελέτες αναφέρεται απώλεια 75-100 θερμίδων την ημέρα από την κατανάλωση πράσινου τσαγιού.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού πέρα από την απώλεια βάρους.

Πηγή: Healthline.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart