Βίκυ Πεταλίδου – 7 Ιουλίου 2023
Η θετική ψυχολογία είναι ένα σχετικά νέο πεδίο της ψυχολογίας που ιδρύθηκε το 1998 από τον Martin Seligman. Είναι η επιστημονική μελέτη και εφαρμογή των θετικών συναισθημάτων και χαρακτηριστικών της προσωπικότητας.
Η θετική ψυχολογία ουσιαστικά βοηθάει τους ανθρώπους να γίνουν πιο ευτυχισμένοι, να αυξήσουν τα επίπεδα υγείας και ευεξίας τους, να γίνουν πιο λειτουργικοί ως άτομα, ομάδες ή κοινότητες.
—————————————————————–
Γράψου στο newsletter του Better Life Lab για να λαμβάνεις χρήσιμα άρθρα, προτάσεις ευεξίας, νέα βιβλία και προσφορές!
Θυμήσου να ακολουθήσεις το Better Life Lab σε Instagram, Facebook, Linkedin.
——————————————————————-
Ιστορία
Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο η επιστήμη της ψυχολογίας επικεντρώθηκε στη θεραπεία και την αποκατάσταση των ψυχικών διαταραχών που περιγράφονταν με όρους όπως σύνδρομο, σύμπτωμα ή ασθένεια. Η θετική ψυχολογία αποτελεί ουσιαστικά τη στροφή της επιστήμης της ψυχολογίας από τη μελέτη των διαταραχών και των προβλημάτων του ατόμου στη μελέτη των ικανοτήτων και των θετικών του χαρακτηριστικών. Εστιάζει στα θετικά ατομικά γνωρίσματα με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την πρόληψη παθολογικών καταστάσεων που προκύπτουν από μια ζωή χωρίς νόημα και σκοπό.
Σε ατομικό επίπεδο η θετική ψυχολογία εξετάζει τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου στο ταλέντο, την πνευματικότητα και τη σοφία, στην ικανότητα για αγάπη, στο θάρρος, την επιμονή, τη συγχώρεση και την αυθεντικότητα.
Σε ομαδικό επίπεδο εξετάζει τα χαρακτηριστικά εκείνα του ατόμου που το κάνουν να δείχνει ενσυναίσθηση, ευγένεια και αλτρουισμό, κοινωνική ευαισθησία, σεβασμό και ήθος.
Δίνοντας θετικό νόημα στη ζωή του ο άνθρωπος μπορεί να αναπτυχθεί, να εξελιχθεί και να ευημερίσει.
Οι παρεμβάσεις θετικής ψυχολογίας στοχεύουν να δημιουργήσουν στο άτομο θετικά συναισθήματα και χρησιμοποιούνται ευρέως στις συνεδρίες coaching.
Παρεμβάσεις
- Μια από τις σημαντικότερες παρεμβάσεις της θετικής ψυχολογίας είναι η Έκφραση Ευγνωμοσύνης.
Η έκφραση ευγνωμοσύνης ενισχύει την εκτίμηση των θετικών γεγονότων της ζωής. Το άτομο αναγνωρίζει τα σημαντικά που έχει στη ζωή του και συνειδητοποιεί ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Κάποιοι τρόποι για να δείξουμε ευγνωμοσύνη είναι:
- Τα 3 καλά πράγματα
Κάθε βράδυ πριν πας για ύπνο σκέψου τρία καλά πράγματα που σου συνέβησαν μέσα στην ημέρα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε σου φάνηκε θετικό ή ευχάριστο. Μπορεί να είναι μεγάλο ή μικρό.
Δεν έχει σημασία. Κατέγραψέ το.
Σκέψου γιατί συνέβησαν και πώς συνέβαλες εσύ για να συμβούν.
- Ευγνωμοσύνη με ένα γράμμα ή μια επίσκεψη
Μπες στη διαδικασία να γράψεις ένα γράμμα σε κάποιον που ποτέ δεν ευχαρίστησες όπως του άξιζε. Έκφρασε την ευγνωμοσύνη σου και σκέψου, πώς θα ένιωθες εσύ αν κάποιος το έκανε αυτό για σένα.
Διάβασε το γράμμα σε αυτό το άτομο ή στείλτο.
2. Μια ακόμη παρέμβαση είναι η Ενεργοποίηση της Απόλαυσης.
Σε κάθε νέα εμπειρία σου ενεργοποίησε όλες σου τις αισθήσεις. Άνοιξε τον εαυτό σου να νιώσει αυτό που ζεις. Μείνε παρών/ παρούσα με ενσυνειδητότητα. Διώξε τις αρνητικές σκέψεις. Συνειδητοποίησε ότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο και όλα είναι εφήμερα. Επιβράβευσε τον εαυτό σου και απόλαυσε τη στιγμή.
Η θετική ψυχολογία και γενικότερα η αλλαγή σε έναν θετικό τρόπο σκέψης έχει πολλή μεγάλη σημασία για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα γεγονότα που συμβαίνουν και πώς αντιδρούμε σε αυτά. Είναι εύκολο στην αποτυχία να αντιδράσουμε σαν να καταστράφηκε ο κόσμος ενώ ουσιαστικά, μέσα από μια θετική αντίδραση θα αναρωτηθούμε τί πήγε λάθος, θα αναζητήσουμε τη λύση και θα διδαχτούμε ώστε την επόμενη φορά να είμαστε προετοιμασμένοι.
Η Βίκυ Πεταλίδου είναι διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach (APC) IAPC&M, Whole Person Health & Detoxification Specialist ΙΙΝ, Εκπ. Personal Trainer Nutrition Coach.