Όσα θέλεις να ρωτήσεις

To coaching είναι μία σχέση συνεργασίας που δημιουργείται για να βοηθήσει ένα άτομο να αναπτυχθεί, να προχωρήσει από το σημείο που βρίσκεται και να φτάσει εκεί που λαχταρά και ονειρεύεται.
Σύμφωνα με την International Coaching Federation (ICF), “Coaching είναι η συνεργασία μεταξύ του Coach και του Πελάτη σε μια δημιουργική διαδικασία που προκαλεί τη σκέψη και εμπνέει τον Πελάτη να μεγιστοποιήσει το προσωπικό και επαγγελματικό του δυναμικό.”
 
Παρόλο που το coaching είναι μια σχετικά νέα έννοια, ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτή την  τεχνική ήταν ο Σωκράτης. Η “μαιευτική μέθοδος” του Σωκράτη βασιζόταν σε ένα μοντέλο σύντομων ερωταπαντήσεων με σκοπό τη βέλτιστη προσέγγιση της αλήθειας, προκαλώντας τη σκέψη και ξεπερνώντας εμπόδια όπως οι περιοριστικές πεποιθήσεις και οι προκαταλήψεις.

Η αλήθεια κρύβεται μέσα μας. Εμείς οι ίδιοι έχουμε τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που μας ταλαιπωρούν.

Όπως στον αθλητισμό ο προπονητής (Coach) προπονεί τον αθλητή για να βελτιώσει τα ταλέντα του, να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και να κερδίσει το παιχνίδι, έτσι και στη ζωή ο Coach (ο προπονητής) υποστηρίζει τον πελάτη του για να φέρει στην επιφάνεια τα ταλέντα του, τις δυνάμεις του και να τα δώσει όλα για να πετύχει το δικό του στόχο, να κερδίσει το δικό του παιχνίδι.

Το coaching είναι μια συστημική διαδικασία εστιασμένη στη λύση και  προσανατολισμένη στη δράση, την αλλαγή και το μέλλον.

Είναι επίσης μια διαδικασία προπόνησης του μυαλού μέσω της οποίας αξιολογούμε τη ζωή μας, εντοπίζουμε τις αξίες μας, συνειδητοποιούμε τις πεποιθήσεις μας, τις δυνάμεις, τις αδυναμίες αλλά και τις ανάγκες ας. Και όλο αυτό είναι ένα ταξίδι που οδηγεί μόνο στην αυτοβελτίωση. Είναι ένα ταξίδι που μόνο όποιος το έχει κάνει μπορεί να καταλάβει τα οφέλη του coaching.

Το Coaching είναι μια ενεργητική διαδικασία για τον άνθρωπο καθώς μέσω μιας σχέσης coaching βγαίνει από τη ζώνη άνεσής του και ενεργοποιείται για την επίτευξη των στόχων του με σύμμαχο και υποστηρικτή του τον Coach του.

Με το Coaching:

 • ανακαλύπτω τον εαυτό μου και τις δυνατότητές του
 • καθορίζω τις προτεραιότητές μου
 • συνειδητοποιώ τις δυνάμεις μου και πού αυτές μπορούν να με πάνε
 • δίνω στις αξίες μου τη θέση που τους αξίζει
 • ξεπερνώ υποβόσκουσες περιοριστικές πεποιθήσεις
 • αναγνωρίζω τις αδυναμίες μου και πώς μπορώ να τις διαχειριστώ
 • αποδέχομαι και ενδυναμώνω τον εαυτό μου
 • μαθαίνω να σκέφτομαι θετικά και να αναλύω σε συστατικά τη σκέψη και τη δράση μου
 • αρθρώνω τις απαντήσεις που βρίσκονται ήδη μέσα μου
 • αξιοποιώ τις γνώσεις μου ή κινητοποιούμαι να αποκτήσω νέες για να πετύχω τους στόχους που θέτω και δεσμεύομαι να πραγματοποιήσω

Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι το coaching αφορά τους ανθρώπους που θέλουν πολύ να αλλάξουν και να πετύχουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους. Ακόμη κι αν υπάρχει φόβος ή δεν πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, η ανάγκη για αλλαγή μαζί με την υποστήριξη τους coach τους θα τους κάνει να υπερνικήσουν τα εσωτερικά τους εμπόδια και να προχωρήσουν προς την επίτευξη των στόχων τους.

Το coaching δεν εξετάζει το παρελθόν. 
Εξετάζει το πού βρίσκεται ο πελάτης τώρα (το παρόν) και πού θέλει να φτάσει στο μέλλον.
 
Γίνεται μέσω ατομικών ή ομαδικών συνεδριών. Ο κόσμος συνήθως προτιμάει τις ατομικές συνεδρίες φοβούμενος ότι στις ομαδικές “θα εκτεθεί”, όμως ουσιαστικά πρόκειται για διαφορετικές προσεγγίσεις.
Στην ατομική συνεδρία ο πελάτης καθορίζει το θέμα που θέλει να συζητήσει ενώ ο coach είναι υπεύθυνος για την καθοδήγηση της διαδικασίας.
Σε μια σχέση coaching δεσμεύονται και τα δυο μέρη (Πελάτης & Coach) στους όρους της συνεργασίας που καθορίζονται μέσα από μια συμφωνία ή συμβόλαιο coaching. Έχει προηγηθεί μια αναγνωριστική ή δοκιμαστική συνεδρία όπου αναγνωρίζεται αν υπάρχει ταίριασμα μεταξύ τους και συμφωνούν προφορικά την έναρξη της συνεργασίας.
 
Οι ομαδικές συνεδρίες πραγματοποιούνται με τη συμμετοχή μιας ομάδας ανθρώπων οι οποίοι έχουν κοινό ενδιαφέρον για το θέμα συζήτησης που είναι προκαθορισμένο και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Πέραν της δικής σου οπτικής για το θέμα, θα δεις πόσες διαφορετικές προσεγγίσεις μπορεί να υπάρχουν ενώ η ανταλλαγή απόψεων ανεβάζει την ενέργεια της ομάδας σε άλλο επίπεδο!
 

Μέσω του group coaching;

 • Συνειδητοποιείς και εκφράζεις τα συναισθήματά σου για το θέμα συζήτησης
 • Αναγνωρίζεις τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία του θέματος
 • Διερευνάς τις επιλογές σου και τις εναλλακτικές
 • Οδηγείσαι στη δημιουργική σκέψη εκφράζοντας νέες ιδέες και και απόψεις
 • Φεύγεις από έναν αρνητικό τρόπο σκέψης και καλωσορίζεις τη θετική σκέψη και αντιμετώπιση των πραγμάτων
 • Η Αγάπη για τον άνθρωπο, η αγάπη για προσφορά και η αποδοχή της μοναδικότητας και της διαφορετικότητας του άλλου
 • Η Επίγνωση που επιτυγχάνει το άτομο μέσω του υποστηρικτικού περιβάλλοντος που του προσφέρει ο coach
 • Η Θετική Περιέργεια που μέσω αυτής εξερευνόνται και ανακαλύπτονται επιλογές και λύσεις
 • Η Εμπιστοσύνη, πρώτο και απαραίτητο συστατικό για να μπορεί ο πελάτης να εκμυστηρευτεί σκέψεις και συναισθήματα χωρίς φόβο και δυσπιστία
 • Η Ισότιμη σχέση όπου ο Coach πιστεύει απόλυτα στις δυνάμεις και τις ικανότητες του πελάτη του και δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις
 • Η Διαύγεια σκέψης και η Σαφήνεια λόγου που αποκτά ο πελάτης μέσω της κατάλληλης διατύπωσης ή διευκρίνισης των ερωτήσεων
 • Η Εστίαση στο παρόν και όχι στα γεγονότα του παρελθόντος ή στην αβεβαιότητα του μέλλοντος. Από το παρελθόν μπορούμε να ανακαλέσουμε γεγονότα ή επιτεύγματά μας και μέσω ποιών ικανοτήτων μας κατορθώσαμε να τα φέρουμε εις πέρας
 • Η Εστίαση στην αλλαγή και τη δράση. Όταν κάτι δεν λειτουργεί αλλάζουμε οπτική, εστιάζουμε στην αλλαγή και κινητοποιούμαστε για να διώξουμε το άγχος ή το φόβο
 • Η Υπευθυνότητα, η δέσμευση και η προσωπική πειθαρχία τόσο από τον coach για την τήρηση της διαδικασίας και την υποστήριξη του πελάτη του, όσο και από τον πελάτη για την πραγματοποίηση των ενεργειών που δεσμεύεται να κάνει και που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο ίδιος
 • Η Πρόκληση και η Αμφισβήτηση ώστε ο πελάτης να βγει έξω από τη ζώνη άνεσής του, να “σηκωθεί από τον καναπέ” που έχει βολευτεί και να αμφισβητήσει ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό ως προς αυτά που σκέφτεται και πιστεύει
 • Η Παρακίνηση και η Έμπνευση ώστε ο πελάτης να ανακαλύψει τις δυνάμεις του, να εντοπίσει τα εμπόδια και τρόπους να τα υπερπηδήσει, να πιστέψει στον εαυτό του και τις ικανότητές του και να οδηγηθεί σε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού του
 • Η Ακεραιότητα, να είμαστε δηλαδή ανοιχτό βιβλίο. Να μην έχουμε να κρύψουμε ή να φοβηθούμε τίποτα. Να είμαστε ειλικρινείς και διάφανοι ως προς αυτό που είμαστε χωρίς υποκρισία και διπροσωπία

Coaching μπορούν να κάνουν όλοι οι ψυχικά υγιείς και λειτουργικοί άνθρωποι που θέλουν να:

 • δεσμευτούν για να εργαστούν προς την επίτευξη κάποιου στόχου
 • αποσαφηνίσουν τί ακριβώς θέλουν να αλλάξουν ή να πετύχουν στη ζωή τους
 • υπερνικήσουν τα εμπόδια που υπάρχουν ή πιστεύουν ότι υπάρχουν
 • κατανοήσουν και να βελτιώσουν τον εαυτό τους

Το Coaching έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να προχωρήσουν, να αναπτυχθούν, να απαλλαγούν από περιοριστικές πεποιθήσεις, να καταλάβουν τον εαυτό τους, να θέσουν στόχους και να τους υλοποιήσουν.

Υπάρχει αρκετή κουβέντα για το συσχετισμό ανάμεσα στις προσεγγίσεις αλλά ουσιαστικά μιλάμε για διαφορετικά πράγματα.

Στο Coaching ο coach δουλεύει συνεργατικά με τον πελάτη του εστιάζοντας στο παρόν (στο πού βρίσκεται το άτομο αυτή τη στιγμή) και στο μέλλον (στο πού θέλει το άτομο να βρεθεί). Ο coach με άλλα λόγια βοηθάει τον πελάτη του να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του και να εργαστεί σε τομείς που έχει επιλέξει ο ίδιος για να υλοποιήσει τους στόχους που έχουν οριστεί από τον ίδιο.

Το Mentoring είναι μια σχέση όπου ένα αρχαιότερο και πιο έμπειρο άτομο καθοδηγεί και συμβουλεύει ένα άλλο λιγότερο έμπειρο στο ίδιο αντικείμενο εργασίας. Ο Coach καθοδηγεί μόνο τη διαδικασία και δεν συμβουλεύει τον πελάτη του.

Η Ψυχοθεραπεία αφορά ανθρώπους που θέλουν να εστιάσουν και να θεραπεύσουν τα τραύματα του παρελθόντος, πώς αυτά έχουν επηρεάσει το άτομο στο παρελθόν, τί συναισθηματικές πληγές έχουν αφήσει και πώς αυτές εμποδίζουν τη ζωή του ατόμου στο εδώ και τώρα. Το Coaching δεν ασχολείται με το παρελθόν.

Η Συμβουλευτική εστιάζει βραχυπρόθεσμα σε θέματα που θέλουν βελτίωση π.χ. γάμος και περιλαμβάνει στοιχεία καθοδήγησης και ψυχοθεραπείας. Ο Coach δεν προσφέρει ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική τείνουν να ασχοληθούν κυρίως με τη συναισθηματική πλευρά ενός θέματος και παρόλο που το coaching αγγίζει αυτή την πλευρά, έχει πιο πρακτική προσέγγιση που οδηγεί σε αποφάσεις και δράσεις σε πιο χειροπιαστά ζητήματα. Πάρε για παράδειγμα έναν επαγγελματία που χρειάζεται να αναπτύξει μια στρατηγική για την ανέλιξή του σε διευθυντική θέση. Η ψυχοθεραπεία δεν θα μπορούσε να τον βοηθήσει ενώ μέσω του coaching ο επαγγελματίας θα αναγνώριζε σε ποιό σημείο βρίσκεται, ποιά είναι τα εφόδια που έχει ή χρειάζεται να αποκτήσει, θα έθετε ένα ρεαλιστικό χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θέλει να έχει κατακτήσει το στόχο του και θα κατέγραφε τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσει για την επίτευξή του.

Στόχος ενός Health & Wellness Coach είναι η υποστήριξη των πελατών του για την υιοθέτηση και διατήρηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής. Η ισορροπία στη ζωή μας με μια ολιστική προσέγγιση της υγείας και της ευεξίας καλύπτει όλες τις διαστάσεις της όπως:

 • Φυσική – Σωστή διατροφή και τακτική άσκηση
 • Πνευματική – Καθημερινές συνήθειες που προάγουν την πνευματική υγεία
 • Συναισθηματική – Αναγνωρίζω, επεξεργάζομαι και διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου
 • Κοινωνική – Δημιουργώ υγιείς, υποστηρικτικές σχέσεις
 • Επαγγελματική – Εχω μια ικανοποιητική καριέρα που ευθυγραμίζεται με τα θέλω μου
 • Περιβαλλοντική – Δημιουργώ ένα όμορφο περιβάλλον στο σπίτι μου και έρχομαι σε επαφή με τη φύση
 • Διανοητική – Συμμετέχω σε δραστηριότητες που διεγείρουν την εγκεφαλική μου λειτουργία

Συνειδητοποιώντας την κατάσταση κάθε τομέα της ζωής μας ανακαλύπτουμε πώς να φροντίσουμε σώμα και πνεύμα και να φέρουμε μεγαλύτερη ισορροπία.

Η πρόσφατη πρόκληση της πανδημίας που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα έφερε στο προσκήνιο τη σημαντικότητα της αυτοφροντίδας και της διατήρησης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας ως βασικό συστατικό για μια ισορροπημένη ζωή.

Το φαινόμενο της “μεγάλης παραίτησης” έδειξε ξεκάθαρα την ανάγκη των ανθρώπων για ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή και την αναζήτηση εναλλακτικών και ευέλικτων τρόπων εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο φάνηκε η ανάγκη για την ύπαρξη επαγγελματιών που διαθέτουν τις γνώσεις και τα εργαλεία προκειμένου να υποστηρίξουν τους πελάτες τους προς αυτή την κατεύθυνση.

Ως Health & Wellness Coach πρεσβεύω έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής που δεν περιορίζεται μόνο στην υγιεινή διατροφή αλλά περιλαμβάνει και τη σωματική άσκηση, τον ύπνο, τη διαχείριση του άγχους, την πνευματική ανάπτυξη, την ψηφιακή αποτοξίνωση κ.α.

Η υιοθέτηση νέων συνηθειών, η αλλαγή νοοτροπίας υπέρ αυτών που κερδίζουμε, η αναγνώριση της σημαντικότητας της αυτοφροντίδας, η έκφραση ευγνωμοσύνης, ο θετικός τρόπος σκέψης αποτελούν όλα λιθαράκια για τη διατήρηση υγείας και ευεξίας στη ζωή.

Απευθύνομαι σε άτομα ή ομάδες που ενδιαφέρονται να αλλάξουν τρόπο σκέψης και να θεμελιώσουν νέες συνήθειες με στόχο την καλύτερη υγεία -ψυχική και σωματική, τη σωστή διατροφή και την άσκηση, την πνευματική ανάταση και την αυτοφροντίδα.

Η υιοθέτηση νέων υγιεινών συνηθειών οδηγεί σε ένα νέο τρόπο ζωής. Αν δεν αλλάξουμε τα πράγματα που κάνουμε καθημερινά δεν θα καταφέρουμε να φέρουμε αλλαγή στη ζωή μας.

Ένας Health & Wellness Coach θα σε βοηθήσει να καθορίσεις:

 • τί είναι αυτό που θέλεις να αλλάξεις
 • πού βρίσκεσαι αυτή τη στιγμή
 • τί είσαι διατεθειμέν@ να κάνεις για να πετύχεις την αλλαγή
 • ποιές βιώσιμες προσθήκες μπορείς να κάνεις στη ζωή σου ανά 15ήμερο και πώς αυτές επηρεάζουν την πορεία σου
 • τί σε κρατάει από το να είσαι συνεπής
 • ποιές περιοριστικές πεποιθήσεις σε αποθαρρύνουν να συνεχίσεις

Παραδείγματα:

 1. Έχεις αρχίσει γυμναστήριο και διατροφή 100 φορές και 100 φορές τα έχεις παρατήσει μετά από Χ χρονικό διάστημα.
  Έχεις αναρωτηθεί γιατί; Ποιό μοτίβο κρύβεται εκεί; Με τη βοήθεια του H&W Coach θα αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, θα φέρεις  νέες βιώσιμες συνήθειες στην καθημερινότητά σου, θα βελτιώσεις τη διατροφή σου, θα μείνεις συνεπής στο στόχο σου
 2. Ζεις καθημερινά μέσα στο άγχος γιατί δεν σε φτάνουν οι ώρες της ημέρας. Δουλειά, σπίτι, παιδιά, υποχρεώσεις, μηδέν προσωπικός χρόνος, η σχέση με το σύντροφό σου δεν πάει καλά, νιώθεις κούραση, δεν έχεις ενέργεια και ο ύπνος σου είναι λίγος και κακός. Η ισορροπία στη ζωή σου έχει χαθεί και εσύ νιώθεις να πνίγεσαι. Ποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η κατάσταση 0,1% κάθε μέρα; Τί χρειάζεται να κάνεις για να ενισχύσεις την αυτοφροντίδα σου ώστε να έχεις ενέργεια να αντεπεξέλθεις στην καθημερινότητα; Ο H&W Coach θα σε βοηθήσει να βρεις “τους χρονοφάγους σου”, να ενισχύσεις την αυτοφροντίδα σου, να φτιάξεις το πλάνο ενεργειών για να βλέπεις σταθερή βελτίωση στους τομείς της ζωής σου, να βελτιώσεις την υγεία, τη διατροφή, τον ύπνο σου.
Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ο καθένας χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Όμως με την κατάλληλη προσέγγιση και υποστήριξη θα έρθει η αλλαγή που θέλεις στη ζωή σου.
 

Για να γίνει κάποιος Coach απαιτείται η ολοκλήρωση σπουδών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης πάνω στις αρχές που διέπουν το coaching, τις τεχνικές και τα μοντέλα του coaching ως εργαλεία για την επίτευξη του βέλτιστου δυνατού αποτελέσματος για τον πελάτη.

Για να γίνει κάποιος διαπιστευμένος Coach απαιτείται να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις από τον φορέα διαπίστευσης.

Είναι σημαντικό ο Coach -όποιον τομέα και να υπηρετεί όπως Life, Health & Wellness, Career, Business κ.α.- να ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στον κλάδο, να παρακολουθεί συνέδρια ή σεμινάρια από καταξιωμένους διαπιστευμένους coaches και να επιμορφώνεται σε συγγενείς χώρους όπως η Θετική ψυχολογία, η Νευροεπιστήμη, η Προσωπική ανάπτυξη, η Υγιεινή διατροφή κ.α.

Μια ατομική συνεδρία coaching έχει διάρκεια μιας ώρας.

Μια ομαδική συνεδρία coaching μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 3 ώρες ανάλογα τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Η αξία μιας συνεδρίας coaching εξαρτάται από το αν θα είναι μεμονωμένη ή μέρος πακέτου.

Υπάρχει η επιλογή για μεμονωμένη συνεδρία κατόπιν ζήτησης ή η δυνατότητα επιλογής πακέτων 6 ή 12 συνεδριών. Για να μπορέσει ο πελάτης να παραμείνει συγκεντρωμένος στο στόχο του και να δουλέψει προς την επίτευξή του, προτείνεται οι συνεδρίες να πραγματοποιούνται εβδομαδιαία.

Το coaching πιστεύει στην ανεξαρτησία του ατόμου και όχι στη μακρόχρονη δέσμευση. Γι’αυτό και οι συνεδρίες coaching είναι συγκεκριμένες σε αριθμό και στοχεύουν στο άτομο, στην ενεργοποίηση των δυνατοτήτων του και στην επίτευξη των στόχων του.

Για περισσότερες πληροφορίες για την αξία των συνεδριών και τις επιλογές πακέτων επικοινώνησε μαζί μου στέλνοντάς μου e-mail στο vicky@betterlifelab.gr ή συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας  https://betterlifelab.gr/contact/

Shopping Cart