Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις προσωπικές μας αξίες

Βίκυ Πεταλίδου – 15 Μαρτίου 2023

Έκατσες ποτέ με τον εαυτό σου να σκεφτείς τι είναι σημαντικό για σένα; Τι έχει αξία στην πορεία της ζωής σου; Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από ότι κάνεις;

Η ζωή τρέχει τόσο γρήγορα που σπάνια έχουμε το χρόνο να σκύψουμε μέσα μας ή απλά δεν ξέρουμε πώς να το κάνουμε. 

Πίσω από κάθε μας πράξη, αποδοχή ή άρνηση, κρύβονται οι προσωπικές μας αξίες.

Τι είναι οι προσωπικές αξίες; Είναι η πυξίδα μας, είναι τα πιστεύω μας βάσει των οποίων πορευόμαστε στη ζωή.

—————————————————————–
Γράψου στο newsletter του Better Life Lab για να λαμβάνεις χρήσιμα άρθρα, προτάσεις ευεξίας, νέα βιβλία και προσφορές!
Θυμήσου να ακολουθήσεις το Better Life Lab σε Instagram, Facebook, Linkedin.

——————————————————————-

9 στις 10 φορές, όταν κάτι μας δυσκολεύει να το αποδεχτούμε ή να το πραγματοποιήσουμε είναι γιατί έρχεται σε σύγκρουση με κάποια από τις αξίες μας.

Είναι σημαντικό να ξέρω ποιες είναι αυτές; Ναι!

Γιατί; Γιατί οι αξίες με καθορίζουν ως άτομο. Είναι τα πιστεύω μου, οι βαθιές μου πεποιθήσεις. Είναι η αλήθεια μου.

Οι αξίες μου παραμένουν πάντα ίδιες; Όχι, οι αξίες αλλάζουν όσο αλλάζω και αναπτύσσομαι κι εγώ ως άτομο. Το να ξέρω τις αξίες μου σε βοηθάει να παίρνω ευκολότερα αποφάσεις.

Και πώς θα βρεις ποιες είναι οι αξίες σου; Κάνε στον εαυτό σου ερωτήσεις. Κάνε μια λίστα με αυτά που είναι σημαντικά για σένα.

Για παράδειγμα για μένα -μεταξύ άλλων- είναι σημαντική η υγεία, η οικογένεια, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η προσωπική ανάπτυξη, η ανεξαρτησία. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις τις δικές σου, σκέψου στιγμές ευτυχίας ή επιτυχίας και διέκρινε ποιες αξίες κρύβονται πίσω από αυτές. Σκέψου τί σε κάνει να θυμώνεις, σε τί δεν κάνεις εκπτώσεις.

Ψάξε για επαναλαμβανόμενα μοτίβα. Αν για παράδειγμα αλλάζεις συνεχώς δουλειές, τι ήταν αυτό που δεν εκπληρωνόταν για σένα και έπαιρνες αυτή την απόφαση;

Η αναγνώριση των προσωπικών μας αξιών είναι ένας δυναμικός τρόπος για την κατανόηση του εαυτού και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Ο δρόμος προς την αυτοβελτίωση και την προσωπική ανάπτυξη περνάει μέσα από αυτές. Δεν υπάρχει αυτοβελτίωση χωρίς την αναγνώριση του ποιος/α είμαι.

Στα προγράμματα αυτοβελτίωσης και ολιστικής προσέγγισης της υγείας και ευεξίας του Better Life Lab θα ανακαλύψεις τις προσωπικές σου αξίες και θα βάλεις σε εφαρμογή την αλλαγή που ονειρεύεσαι να πραγματοποιήσεις.

Το ταξίδι σου στην αυτοβελτίωση σε περιμένει. Ξεκίνα σήμερα!

Η Βίκυ Πεταλίδου είναι διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach (APC) IAPC&M, Whole Person Health & Detoxification Specialist ΙΙΝ, Personal Trainer Nutrition Coach, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *