Πώς θα βελτιώσω την ποιότητα της ζωής μου ώστε να ζω μια ζωή με ευεξία & ισορροπία;

Βίκυ Πεταλίδου – 28 Μαρτίου 2023

Η πρόσφατη πρόκληση της πανδημίας που αντιμετώπισε η ανθρωπότητα έφερε στο προσκήνιο τη σημαντικότητα της αυτοφροντίδας και της διατήρησης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας ως βασικό συστατικό για μια ισορροπημένη ζωή, για μια ζωή με ποιότητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την ποιότητα ζωής ως την αντίληψη του ατόμου για τη θέση του στη ζωή, μέσα στα πλαίσια του πολιτισμικού και αξιακού συστήματος που ζει σε συνάρτηση με τους στόχους, τις προσδοκίες, τα πρότυπα και τις ανησυχίες του.

Το φαινόμενο της “μεγάλης παραίτησης” έδειξε ξεκάθαρα την ανάγκη των ανθρώπων για ισορροπία ανάμεσα σε προσωπική και επαγγελματική ζωή και την αναζήτηση εναλλακτικών και ευέλικτων τρόπων εργασίας. Η τηλε-εργασία έδωσε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε συνήθειες που η έλλειψη χρόνου δεν μας επέτρεπε όπως η άσκηση, ο ύπνος, η αυτοφροντίδα, η εκπαίδευση ή η συναναστροφή με αγαπημένους. Οι τρελοί ρυθμοί ζωής από την ώρα που ανοίγουμε τα μάτια μας το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, μας αφήνουν «στεγνωμένους» από ψυχικά και σωματικά αποθέματα. Εκεί ξεκινάει η ανισορροπία, συσσωρεύεται η ένταση και νιώθουμε να πνιγόμαστε. Ποιος μπορεί να μας βοηθήσει;

—————————————————————–
Γράψου στο newsletter του Better Life Lab για να λαμβάνεις χρήσιμα άρθρα, προτάσεις ευεξίας, νέα βιβλία και προσφορές!
Θυμήσου να ακολουθήσεις το Better Life Lab σε Instagram, Facebook, Linkedin.

——————————————————————-

Αυτό που χρειάζεται είναι να αλλάξουμε συνήθειες, να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε και βιώνουμε την καθημερινότητά μας σε όλες τις διαστάσεις της:

 • Την φυσική – Τρέφομαι σωστά και ασκούμε τακτικά
 • Τη συναισθηματική – Αναγνωρίζω, επεξεργάζομαι και διαχειρίζομαι τα συναισθήματά μου
 • Την πνευματική – Υιοθετώ καθημερινές συνήθειες που προάγουν την πνευματική υγεία
 • Την κοινωνική – Δημιουργώ υγιείς, υποστηρικτικές σχέσεις
 • Την επαγγελματική – Έχω μια ικανοποιητική καριέρα που ευθυγραμμίζεται με τα θέλω μου
 • Την περιβαλλοντική – Δημιουργώ ένα όμορφο περιβάλλον στο σπίτι μου και έρχομαι σε επαφή με τη φύση
 • Την διανοητική – Συμμετέχω σε δραστηριότητες που διεγείρουν την εγκεφαλική μου λειτουργία

Ως Life, Health & Wellness Coach πρεσβεύω έναν υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής που δεν περιορίζεται μόνο στην υγιεινή διατροφή αλλά περιλαμβάνει τη σωματική άσκηση, τον ύπνο, τη διαχείριση του άγχους, τις ποιοτικές σχέσεις, την πνευματική ανάπτυξη, τη δημιουργικότητα, την ψηφιακή αποτοξίνωση κ.α. Αφού έκανα εγώ την αλλαγή στη ζωή μου, μπορείς να το κάνεις κι εσύ.

Η υιοθέτηση νέων συνηθειών, η αλλαγή νοοτροπίας υπέρ αυτών που κερδίζουμε, η αναγνώριση της σημαντικότητας της αυτοφροντίδας, η έκφραση ευγνωμοσύνης, ο θετικός τρόπος σκέψης αποτελούν όλα λιθαράκια για τη διατήρηση της υγείας και ευεξίας στη ζωή.

Σύμφωνα με τους New York Times οι ενήλικες περνούν το 1/3 της ημέρας τους βλέποντας τηλεόραση ή σκρολάροντας στο κινητό, κατά μέσο όρο 5 ώρες και 40 λεπτά. Σκέψου, πώς σε βοηθάει η απραξία μπροστά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του κινητού να βελτιώσεις τη ζωή και την εικόνα σου;

Δεν ξεκινάμε προσπαθώντας να ισοπεδώσουμε τα πάντα. Αντικαθιστούμε ένα μέρος του χρόνου που καταναλώνουμε στις συσκευές με ενέργειες που μας  “φορτίζουν” θετικά. Άρα περιορίζω το Netflix και:

 • «Χωράω» στη μέρα μου μισή ώρα περπάτημα. Ευτυχώς οι γειτονιές μας είναι πολύ όμορφες και προσφέρονται γι’ αυτό.
 • Διαβάζω ένα βιβλίο, ακούω μουσική ή ασχολούμαι με κάτι δημιουργικό π.χ. κηπουρική ή ζωγραφική
 • Γράφομαι σε ένα σεμινάριο για να μάθω κάτι καινούριο που θα με βοηθήσει προσωπικά ή επαγγελματικά
 • «Αδειάζω» το μυαλό μου στο χαρτί γράφοντας τις σκέψεις μου όπως μου έρχονται
 • Μοιράζομαι χρόνο και αλληλοεπιδρώ με τους αγαπημένους μου παίζοντας ένα επιτραπέζιο ή μαγειρεύοντας όλοι μαζί
 • Οργανώνω το χώρο μου. Ένας τακτοποιημένος χώρος βοηθάει και στην τακτοποίηση των σκέψεων
 • Καλλιεργώ την ενσυνειδητότητά μου. Επικεντρώνομαι στο εδώ και τώρα αναπνέοντας βαθιά
 • Εκφράζομαι με ευγνωμοσύνη γράφοντας κάθε βράδυ 3 πράγματα για τα οποία είμαι ευγνώμων στη ζωή μου

Θα μάθεις ακόμη περισσότερους τρόπους στον Οδηγό Αυτοβελτίωσης – 6 βήματα προς έναν καλύτερο εαυτό που μπορείς να κατεβάσεις δωρεάν.

Στα προγράμματα coaching του Better Life Lab βοηθάω κάθε άτομο να βρει τι χρειάζεται να βελτιώσει ή να αλλάξει στον τρόπο που ζει, τρέφεται, λειτουργεί και βιώνει την καθημερινότητά του, με απώτερο στόχο να φέρει την ισορροπία στη ζωή του.

Η Βίκυ Πεταλίδου είναι διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach (APC) IAPC&M, Whole Person Health & Detoxification Specialist ΙΙΝ, Εκπ. Personal Trainer Nutrition Coach.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart