Είναι ένας Health & Wellness Coach αυτό που χρειάζομαι;

Βίκυ Πεταλίδου – 1 Νοεμβρίου 2023

Να σου γνωρίσω τη Σμαράγδα.

Η Σμαράγδα είναι μια εργαζόμενη γυναίκα 42 ετών. Ζει μαζί με το σύζυγό της και την κόρη τους τεσσάρων ετών σε ένα προάστιο της Αθήνας. Καθημερινά καλείται να παίξει πολλούς ρόλους στη ζωή της. Σύζυγος, μητέρα, επαγγελματίας, κόρη, αδερφή, φίλη που πολλές φορές ξεχνάει ότι είναι γυναίκα.

Από την πλευρά της οικογένειάς της η Σμαράγδα έχει ιστορικό χρόνιων παθήσεων. Ενώ είναι γενικά υγιής, αναγνωρίζει ότι ζει με αρκετό άγχος, δεν τρέφεται σωστά, κάνει καθιστική εργασία, δεν κοιμάται καλά και δεν έχει χρόνο να αφιερώσει στον εαυτό της. Θέλει να βελτιώσει τον τρόπο που ζει μέσω της υιοθέτησης νέων συνηθειών διατροφής, άσκησης κλπ που θα τη βοηθήσουν να μειώσει τις πιθανότητες να νοσήσει από κάποια ασθένεια.

Στο παρελθόν είχε απευθυνθεί σε διαιτολόγους χωρίς όμως να καταφέρει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η συνδρομή της στο γυμναστήριο είναι ακόμη ενεργή όμως η ίδια δεν καταφέρνει να κρατήσει ένα πρόγραμμα άσκησης.

Μέσα από την αναζήτησή της για το είδος του επαγγελματία που πρέπει να απευθυνθεί προκειμένου να προσεγγίσει ολιστικά την υγεία και την ευζωία της, κατέληξε στην ειδικότητα του Health & Wellness Coach. Πώς μέσα από το ρόλο του και το πεδίο εφαρμογής της ειδικότητάς του, μπορεί ο Health & Wellness Coach να τη βοηθήσει να πετύχει το στόχο της;

—————————————————————–
Γράψου στο newsletter του Better Life Lab για να λαμβάνεις χρήσιμα άρθρα, προτάσεις ευεξίας, νέα βιβλία και προσφορές!
Θυμήσου να ακολουθήσεις το Better Life Lab σε Instagram, Facebook, Linkedin.

——————————————————————-

Ορισμός και ρόλος ενός Health & Wellness Coach 

Ο Health & Wellness coach είναι ένας πιστοποιημένος επαγγελματίας που υποστηρίζει τους ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους τους για υγεία και ευεξία. Είναι μια ειδικότητα που κινείται πέρα από τις τυπικές ιατρικές οδηγίες προς την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών στην καθημερινή ζωή.

Οι H&W Coaches είναι υποστηρικτές, καθοδηγητές και μέντορες που ενδυναμώνουν τους ανθρώπους να αναλάβουν την ευθύνη για την υγεία τους και να ανακαλύψουν τί ταιριάζει σε αυτούς.

Είτε αφορά στη διαχείριση του βάρους, τη διατροφή, την άσκηση, τη μείωση του στρες ή τη ζωή με μια πάθηση, ο H&W Coach βοηθάει το άτομο να αναγνωρίσει το που βρίσκεται στο εδώ και τώρα. Το βοηθάει να αναγνωρίσει τα εμπόδια και να καταστρώσει ρεαλιστικές στρατηγικές για να τα ξεπεράσει και να οδηγηθεί προς ένα υγιέστερο τρόπο ζωής. Είναι μια ενδυναμωτική διαδικασία χωρίς επικρίσεις ή σχόλια αλλά με ενδυνάμωση και ενσυναίσθηση. 

Τομείς εστίασης ενός H&W Coach

Η δουλειά ενός health coach κινείται γύρω από θέματα όπως η διαχείριση του τρόπου ζωής, η αλλαγή συνηθειών και η γενικότερη ευζωία. Ας τα δούμε αναλυτικά:

 • Τρόπος ζωής: Ο Health & Wellness Coach παρέχει πληροφορίες για τις επιλογές του τρόπου ζωής που επηρεάζουν την υγεία συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, της άσκησης, του ύπνου, του άγχους και της ισορροπίας ανάμεσα στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή. 
 • Αλλαγή συνηθειών: Εφαρμόζοντας εργαλεία Life Coaching, Health & Wellness Coaching και Ψυχολογίας, ενθαρρύνει την αλλαγή συμπεριφορών. Αυτό σημαίνει από το να παρακινήσει κάποιον να ασκείται τακτικά έως να λάβει επιμόρφωση για να αλλάξει επάγγελμα.
 • Ευεξία: Η ευεξία είναι πολλά περισσότερα από την απουσία ασθένειας. Είναι μια κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής υγείας. Στόχος ενός H&W Coach είναι η αναβάθμιση όλων των τομέων της ζωής του ατόμου.

Με την υποστήριξη του H&W Coach λοιπόν η Σμαράγδα:

 1. Καταγράφει την παρούσα κατάσταση σε όλους τους τομείς της ζωής της.
 2. Θέτει ένα S.M.A.R.T. στόχο και δηλώνει πόσο σημαντικός είναι αυτός ο στόχος για εκείνη.
 3. Αναγνωρίζει τα «όπλα» της αλλά και τα εμπόδια που συναντά στο δρόμο προς το στόχο της.
 4. Μαθαίνει χρήσιμες πληροφορίες και μέσα από τεχνικές και ασκήσεις συνειδητοποιεί τί είναι αυτό που την έχει εμποδίσει να τηρήσει τις υποσχέσεις της.
 5. Καταγράφει τα βήματα του χρειάζεται να ακολουθήσει.
 6. Δοκιμάζει να ενσωματώσει στην καθημερινότητά της νέες συνήθειες αυτοφροντίδας. Δοκιμάζει ένα χρονισμό γευμάτων που εξυπηρετεί το πρόγραμμά της, εφαρμόζει νέες ρουτίνες ύπνου, μαθαίνει να ζητάει βοήθεια και να βάζει όρια, βάζει ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα γυμναστικής που μπορεί να ακολουθήσει, μαθαίνει να αγαπά τον εαυτό της.
 7. Αξιολογεί τα οφέλη των αλλαγών ανά εβδομάδα και με την υποστήριξη του Health & Wellness Coach προσαρμόζει όπου απαιτείται και προχωρά.

Σε γενικές γραμμές επίλεξε έναν Health & Wellness Coach όταν:

 • Αναζητάς ενδυνάμωση, υποστήριξη και ένα σχέδιο δράσης για να πετύχεις τους στόχους σου για υγεία, ευεξία και ευζωία.
 • Αναζητάς υποστήριξη για να κάνεις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου, να υιοθετήσεις νέες συνήθειες όπως η άσκηση, να κάνεις βελτιώσεις στον τρόπο διατροφής και να διαχειριστείς το άγχος σου.
 • Αναζητάς έναν επαγγελματία να σε κρατάει υπόλογο στην πρόοδό σου, να σου προσφέρει ενημέρωση, έμπνευση, παρακίνηση, εμπιστοσύνη και ένα περιβάλλον συνεργασίας μακριά από επικρίσεις και σχόλια.
 • Στοχεύεις στην αλλαγή του τρόπου σκέψης σου από περιοριστικό και αρνητικό σε θετικό και ενδυναμωτικό.
 • Στοχεύεις στην ολιστική υγεία και την ευεξία σου μέσα από όλους τους τομείς της ζωής σου.

Τί τρως, ποιες ώρες το τρως, πώς κοιμάσαι, πως σκέφτεσαι, τί νιώθεις, ποια είναι η ποιότητα των σχέσεών σου, πόσο άγχος έχεις, κάθε πότε ασκείσαι, τί είδους άσκηση κάνεις, πόσο φροντίζεις τον εαυτό σου, πόσο αναπτύσσεσαι, αν είσαι ικανοποιημένος από τη δουλειά σου και από το περιβάλλον που ζεις, πόσο χρόνο ξοδεύεις στην τηλεόραση και τα social media, όλα μα όλα είναι αλληλένδετα και αποτελούν τη ζωή σου. Η ποιότητα του κάθε τομέα επηρεάζει την ισορροπία με την οποία ζεις. Η άσκηση του Τροχού της Ζωής θα σου δείξει σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η δική σου ισορροπία, η δική σου υγεία και ευεξία.

Η Βίκυ Πεταλίδου είναι διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach (APC) IAPC&M, Whole Person Health & Detoxification Specialist ΙΙΝ, Personal Trainer Nutrition Coach, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *