Πώς δεν θα σε νοιάζει τί σκέφτονται οι άλλοι για σένα

Βίκυ Πεταλίδου – 5 Οκτωβρίου 2023

Γιατί μας νοιάζει τόσο τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς;
Η απάντηση κρύβεται στην αναζήτηση επιβεβαίωσης και στην ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου που είμαστε αποδεκτοί.

Από τότε που οι άνθρωποι ζούσαν σε φυλές και κυνηγούσαν σε ομάδες έπρεπε να ανήκουν στη φυλή για να είναι ασφαλείς. Οι εξόριστοι αντιμετώπιζαν την πρόκληση της επιβίωσης.

Τη σημερινή εποχή οι φυλές αντικαταστάθηκαν από κοινωνικές ομάδες και τα κριτήρια είναι πιο Lifestyle. Αγχωνόμαστε αν δεν έχουμε την εικόνα που προβάλλεται, αν δεν ντυνόμαστε με αυτά που επιτάσσει η μόδα, αν απορρίπτουμε ή αποδεχόμαστε απόψεις και καταστάσεις που είναι κοινωνικά αποδεκτές και όλα αυτά για να είμαστε αρεστοί.

—————————————————————–
Γράψου στο newsletter του Better Life Lab για να λαμβάνεις χρήσιμα άρθρα, προτάσεις ευεξίας, νέα βιβλία και προσφορές!
Θυμήσου να ακολουθήσεις το Better Life Lab σε Instagram, Facebook, Linkedin.

——————————————————————-

Έτσι αγχωνόμαστε τί θα σκεφτούν οι άλλοι γι’αυτό που θα κάνουμε, γι’αυτό που θα φορέσουμε, γι’αυτό που θα πούμε. Κι αντί να κοιτάμε να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας, αναλωνόμαστε σε λάθος πράγματα.

Πώς μπορείς να το αλλάξεις αυτό;

  • Σκύψε μέσα σου. Αναγνώρισε τί είναι σημαντικό για σένα, τις δυνάμεις και τις αξίες σου. Όταν ξέρεις ποιος είσαι, η γνώμη των άλλων επηρεάζει ελάχιστα τη ζωή σου.
  • Μείνε αληθιν@. Μίλα γι’αυτά που πιστεύεις και τα οποία προκύπτουν από τις αξίες σου. Αγκάλιασε τη αυθεντικότητά σου. Αποδέξου τις ατέλειές σου αλλά μην επαναπαύεσαι. Αναγνώρισε τις αδυναμίες σου και δούλεψε για να τις γυρίσεις σε δυνάμεις.
  • Κράτα κοντά σου υποστηρικτικούς ανθρώπους. Οι θετικοί άνθρωποι που αποδέχονται και εκτιμούν παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μην μας νοιάζει η γνώμη των άλλων.
  • Αναρωτήσου για τα συμπεράσματά σου. Όταν προτρέχεις να συμπεράνεις ότι οι άλλοι μιλούν για σε σένα ή σε κριτικάρουν πίσω από την πλάτη σου, αναρωτήσου πόση σημασία έχει αυτό για σένα και αν αυτό -το άσχημο- που θεωρείς ότι λένε, είναι αλήθεια. Θυμήσου ότι είναι η δική τους αλήθεια, όχι η δική σου.
  • Θέσε υγιή όρια. Η θέσπιση υγιών ορίων είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία καθώς δείχνει σεβασμό στις ανάγκες μας. Δεν χρειάζεται να υπομένουμε καταστάσεις που μας ενοχλούν γιατί καμία κατάσταση δεν διορθώνεται από μόνη της. Θέτοντας όρια χωρίς ενοχές ενισχύει την αυτοεκτίμηση και οδηγεί σε ισορροπία.
  • Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή σου. Θέσε εφικτούς στόχους και πέτυχέ τους, ανακάλεσε δυσκολίες του παρελθόντος και πώς κατάφερες να τις ξεπεράσεις. Αυτά θα ενισχύσουν την πίστη στον εαυτό σου και όσο προχωράς στο δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης τόσο θα ενισχύεται η αυτοπεποίθησή σου. Μην αποθαρρύνεσαι από τις αποτυχίες. Ψάξε τι έφταιξε και τι μπορείς να μάθεις από αυτό ώστε την επόμενη φορά να τα καταφέρεις καλύτερα.
  • Μείνε προσηλωμέν@ στην ευτυχία σου. Αναζήτησε την ευτυχία στις μικρές χαρές της ζωής. Αναγνώρισε οτιδήποτε μικρό ή μεγάλο καταφέρνεις και μην βιάζεσαι να επικρίνεις τον εαυτό σου γι’ αυτά που δεν κατάφερες. Μείνε στο δρόμο της προσωπικής ανάπτυξης, δείξε κατανόηση και εκτίμησε τις ευλογίες σου.
  • Ενίσχυσε την αυτοφροντίδα σου. Βάλε στην καθημερινότητά σου δραστηριότητες που ενισχύουν την ψυχική, σωματική και πνευματική υγεία. Άκου τις ανάγκες σου, φρόντισε το σώμα και το πνεύμα σου, πέρνα χρόνο με αγαπημένους, βγες στη φύση ακόμη κι αν αυτό είναι το κοντινό πάρκο, ξεκίνα νέα χόμπι και συνήθειες.
  • Ασχολήσου μόνο με αυτά που μπορείς να ελέγξεις. Διώξε από πάνω σου ενοχές από πράγματα που έγιναν χωρίς δική σου υπαιτιότητα. Αποδέξου ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα, μπορείς όμως να ελέγξεις τη δική σου ανάπτυξη και αυτοβελτίωση.
  • Σκέψου θετικά. Μην βιαστείς να δεις πρώτα τα αρνητικά ή να βγάλεις το συμπέρασμα ότι τίποτα δεν θα πάει καλά. Κράτα θετική προσέγγιση και δες πώς αυτό αλλάζει την προσέγγισή σου στη ζωή. Σκέψου ότι οι άλλοι σκέφτονται θετικά για σένα.

Νίκησε το άγχος της ανασφάλειας μέσα από την ενίσχυση του ίδιου σου του εαυτού. Απευθύνσου σε ανθρώπους που μπορούν να σε βοηθήσουν να ενισχύσεις την αυτοεκτίμησή σου. Σύντομα δεν θα έχεις δεύτερες σκέψεις αν οι επιλογές, οι λέξεις ή οι πράξεις σου χαίρουν της αποδοχής των άλλων.

Η Βίκυ Πεταλίδου είναι διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach (APC) IAPC&M, Whole Person Health & Detoxification Specialist ΙΙΝ, Personal Trainer Nutrition Coach, Εκπαιδεύτρια ενηλίκων.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *