Back to school

Back to School – Tips για ομαλή επιστροφή

Βίκυ Πεταλίδου – 4 Σεπτεμβρίου 2023

Νέα σχολική χρονιά!

Η φράση που αρχίζει να ακούγεται ήδη από τα τέλη του Αυγούστου και προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Η αρχή του σχολείου σημαίνει επιστροφή σε πρόγραμμα μετά την καλοκαιρινή ανεμελιά.

Τα παιδιά θα ξαναδούν τους φίλους τους, θα ξαναξεκινήσουν τις δραστηριότητες, γλώσσες, αθλήματα.
Οι γονείς πάλι χαίρονται μεν που τα παιδιά θα ξαναμπουν σε πρόγραμμα και θα ξεκολλήσουν επιτέλους από play station και κινητά, αγχώνονται δε γιατί η επιστροφή στο πρόγραμμα σημαίνει διάβασμα, back-to-back δραστηριότητες και αύξηση των υποχρεώσεων.

Ως μητέρα δυο παιδιών κι εγώ έχω τα ίδια συναισθήματα και ανησυχίες.
Γι’αυτό σου δίνω μερικές πληροφορίες που μπορείς να εφαρμόσεις πριν την έναρξη αλλά και κατά τη διάρκειά της χρονιάς για καλύτερο προγραμματισμό και διαχείριση της κατάστασης, πάντα φροντίζοντας τόσο την ατομική όσο και την οικογενειακή υγεία και ευεξία και διατηρώντας ισορροπία.

—————————————————————–
Γράψου στο newsletter του Better Life Lab για να λαμβάνεις χρήσιμα άρθρα, προτάσεις ευεξίας, νέα βιβλία και προσφορές!
Θυμήσου να ακολουθήσεις το Better Life Lab σε InstagramFacebookLinkedin.

——————————————————————-

Ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα

Αρχικά ας σκεφτούμε ότι δεν είναι τί τελειώνει αλλά τί νέο ξεκινά. Είναι λοιπόν ένα νέο ξεκίνημα και ευκαιρία για νέα γνώση, νέες εμπειρίες και νέους στόχους.

Όπως όλα τα καινούρια μπορεί να δημιουργήσει και αίσθημα στρες για όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, ψώνια για τα σχολικά, αναζήτηση φροντιστηρίων ή αθλητικών συλλόγων, προσαρμογή των παιδιών σε καινούρια σχολικά περιβάλλοντα ακόμη και το πόσο εύκολα θα διαχειριστούν τα παιδιά τη συμπεριφορά των συμμαθητών τους. Όποια πρόκληση και να αντιμετωπίζεις υπάρχουν τρόποι να τη διαχειριστείς και να φροντίσεις τη σωματική και την ψυχική σου υγεία.

Φτιάξε λίστα για όλα όσα πρέπει να γίνουν και όρισε “βοηθούς”. Η δουλειά που μοιράζεται είναι λιγότερη για όλους και έτσι φροντίζεις να διατηρείς τον έλεγχο και την ηρεμία σου

Αγόρασε τα σχολικά είδη ελέγχοντας πρώτα τί υπάρχει ήδη διαθέσιμο από την προηγούμενη χρονιά και δεν χρειάζεται να το προμηθευτείς.

Συζητήστε με τα παιδιά για τις σκέψεις, τις ανασφάλειες και τα άγχη τους. Αφήστε τους χώρο να εκφραστούν, αφήστε ότι άλλο κάνετε και ακούστε τα με προσοχή, δείξτε κατανόηση, πείτε τους ότι σέβεστε τα συναισθήματά τους, διαβεβαιώστε τα ότι θα δουλέψετε όλοι μαζί για να είναι χαρούμενα.

Ενισχύστε το σεβασμό μιλώντας στα παιδιά για το σεβασμό στην ατομικότητα του άλλου, στη διαφορετικότητα αλλά και τον αυτοσεβασμό τους.

Αλλάξτε συνήθειες ύπνου συμφωνώντας με τα παιδιά να πηγαίνουν για ύπνο κάθε μέρα και λίγο νωρίτερα π.χ. κατά 10′ έτσι ώστε μέχρι το πρώτο κουδούνι να έχουν πάει πιο κοντά στο επιθυμητό.

Οργανώστε το χώρο τους μαζί τους κάνοντας ένα καλό ξεκαθάρισμα σε ντουλάπες και βιβλιοθήκες.

Συμφωνήστε επιβραβεύσεις μετά τον πρώτο έλεγχο. Μια επιβράβευση δεν σημαίνει απαραίτητα αγοράζω κάτι ακριβό. Μπορεί να σημαίνει και ένα ταξίδι για όλη την οικογένεια ή ένα πάρτι για το παιδί και τους φίλους του.

Εκμεταλλευτείτε τον ελεύθερο χρόνο. Εξακολουθήστε να ξεκλέβετε χρόνο για ένα κοντινό μπάνιο στη θάλασσα όσο το επιτρέπει ο καιρός και οι υποχρεώσεις.

Αποχαιρετήστε το καλοκαίρι με ένα πάρτι! Θυμηθείτε τις στιγμές που περάσατε και νιώστε ευγνωμοσύνη. Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο στη ζωή και είναι καλό να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε.

Επικεντρώστε στα θετικά. Όταν ξεκινήσει η γκρίνια για το σχολείο, θυμήστε στα παιδιά ότι θα ξαναδούν φίλους και δασκάλους, θα μάθουν νέα πράγματα, θα κάνουν νέες δραστηριότητες και θα αναπτύξουν νέες ικανότητες.

Tips καθημερινότητας

Θα βοηθήσουν στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής σας υγείας.

 1. Φροντίστε όλοι να λαμβάνετε επαρκή ύπνο. Η τηλεόραση ή τα social media είναι οι μεγαλύτερες παγίδες για να χαλάσουν την ξεκούρασή σας.
 2. Βάλτε το ξυπνητήρι 10′ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα για έγκαιρο και ήρεμο ξύπνημα.
 3. Επιλέξτε ισορροπημένη υγιεινή διατροφή που θα περιλαμβάνει μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά.
 4. Κουβεντιάστε με τα παιδιά τα νέα της ημέρας όταν και αυτά έχουν αποφορτιστεί και είναι έτοιμα να ανοιχτούν.
 5. Επιδιώξτε γνωριμία με τους εκπαιδευτικούς και χτίστε θετική συνεργασία.
 6. Εμπιστευτείτε τους εκπαιδευτικούς να χειριστούν την κατάσταση όταν το παιδί δυσκολεύεται με τον πρώτο αποχωρισμό.
 7. Οργανώστε το χρόνο μελέτης για τα μικρότερα παιδιά και αφήστε λίγο χρόνο ενδιάμεσα για ένα μικρό διάλειμμα.
 8. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο πλάνο δραστηριοτήτων της οικογένειας για καλύτερη οργάνωση.
 9. Φροντίστε να βρίσκεστε με φίλους των παιδιών το σαββατοκύριακο.
 10. Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας όταν νιώθετε ότι χρειάζεστε βοήθεια και δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την κατάσταση.
 11. Αφιερώστε χρόνο για αυτοφροντίδα χαλαρώνοντας με ένα ζεστό μπάνιο, διαβάζοντας μερικές σελίδες από το βιβλίο σας, κάνοντας γυμναστική ή ακούγοντας την αγαπημένη σας μουσική.
 12. Κάντε προετοιμασία γευμάτων για να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος μέσα στην εβδομάδα. Στον Οδηγό προετοιμασίας γευμάτων θα βρεις πληροφορίες και μυστικά για να απαλλαγείς από το χρονοβόρο καθημερινό μαγείρεμα.
 13. Καθιερώστε family nights για bonding και δημιουργία αναμνήσεων.
 14. Οργανώστε date nights ή προγραμματίστε μια ημέρα που κάποιος μπορεί να κρατήσει τα παιδιά για να βρεθείτε, να επικοινωνήσετε και να έρθετε πιο κοντά.
 15. Κάντε journaling ή αλλιώς καταγραφή των σκέψεων, συναισθημάτων και στόχων.
 16. Αναγνωρίστε τα δικά σας σημάδια άγχους ή εξάντλησης και φροντίστε τον εαυτό σας. Ενίσχυστε την αυτογνωσία σας η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτοφροντίδας.

Το περιεχόμενο αναπτύσσεται στο έντυπο Back to School Toolkit όπου μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά όλους τους παραπάνω τρόπους για να υποστηρίξεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου τη νέα σχολική χρονιά.

Photo by Andrea Piacquadio – Pexels.com

Η Βίκυ Πεταλίδου είναι διαπιστευμένη Life, Health & Wellness Coach (APC) IAPC&M, Whole Person Health & Detoxification Specialist ΙΙΝ, Εκπ. Personal Trainer Nutrition Coach.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart